ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Отбелязваме световния ден на баклавата | ||||||
| ||||||
Баклавата е вид сладка баница, сиропиран сладкиш. Баклавата се разпространява сред иранските народи, Османската империя, балканските народи, Азербайджан, Армения и др. Прави се от тесто, разточено и опечено на много тънки кори. Корите се пълнят с орехови ядки (или шамфъстък) и се заливат със захарен сироп. Сред най-известните турски баклави се нарежда тази, приготвяна в турския град Антеп. В този район се произвежда и най-ценният сорт шамфъстък, чиито ядки са дребни, но с много богат аромат и висока масленост. Някои майстори на баклава използват пречистено масло гхи за направата на своите баклави. У нас ежегодно в търговищкото село Драгановец се празнува Празник на баклавата. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Говори Касиел Ноа Ашер - откривателката на Димо Алексиев
09:09 / 15.11.2024
Легендарен наш певец днес става на 77 години
10:38 / 16.11.2024
Намериха заместник на Димо в "Игри на волята"
16:19 / 17.11.2024
Мощна енергия залива три зодии на 16 ноември
13:11 / 15.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета