Пет от най-ужасните ястия на планетата
В света на кулинарията има много невероятни и екзотични ястия, които могат да удивят и най-изисканите гастрономи. Сред тях обаче има и деликатеси, които предизвикват не само възхищение, но и отвращение. Някои от тези храни не само имат неприятен вкус или текстура, но и крият сериозни рискове за здравето.
Хакарл
Това е необичаен исландски деликатес, приготвен от месото на гренландска акула или гигантска акула. Процесът на приготвяне на хакарл е доста необичаен:
· Първо, акулата се заравя в пясъка за 6-8 седмици. Това позволява на токсичните сокове, които съдържат амоняк, да изтекат от месото.
· След "гниене“ месото се суши на открито за 2-4 месеца.
· Нарязва се на кубчета и се изяжда.
Въпреки факта, че месото се суши дълго време, то има много силна и неприятна миризма на амоняк. Често се яде на Коледа и Нова година.
Касу Марзу
Това е италианско сирене, което се счита за деликатес, но в същото време е отвратително за мнозина. Факт е, че ферментира с помощта на живи ларви на сирене. Прави се от овче сирене Пекорино, което се оставя да престои повече от обикновено, за да започне да гние. Личинките помагат за разграждането на сиренето, което го прави много меко. Препоръчително е да покриете очите си, докато дегустирате сиренето, тъй като ларвите могат да скочат до 15 см.
Най-опасното нещо тук е възможността да получите алергична реакция или да се заразите с чревна инфекция.
Сюрстрьоминг
Това е шведско ястие с много необичайна история. Според легендата е изобретено по време на управлението на крал Густав I. Заради войната с шведския град Любек, Швеция има проблеми със солта, която е необходима за осоляване на риба. В резултат на това херингата започна да се разваля - и гладните шведи били принудени да я изядат.
Surströmming се прави от балтийска херинга. Първо се осолява в много солен разтвор, а след това се прехвърля в по-малко солен. След това херингата се навива на руло и се оставя за няколко месеца, за да ферментира и да отдели сероводород.
Миризмата на това ястие е невероятно силна и неприятна и дори мухите не могат да устоят на аромата му.
Пържена тарантула
В Камбоджа има традиция да се консумират тарантули, които се отглеждат масово в селата близо до град Скуон. Тези големи паяци с размер на длан, особено женските, се държат в дупки в земята. Тарантулите се пържат в олио, след което се нанизват на клечка и се сервират. Казват, че имат вкус като кръстоска между пиле и сушена треска.
Саннакчи
Това е корейско ястие, състоящо се от жив октопод. Деликатесът може да бъде поднесен цял или нарязан на парчета - обикновено със сусамово масло и сусам. Основната опасност, свързана с консумацията му, е, че пипалата на октопода продължават да се движат, което може да доведе до задушаване. Контрактираните мускули могат да заседнат в гърлото, блокирайки достъпа на кислород. За да избегнете трагичен изход, е необходимо да дъвчете саннакчи старателно и бързо, пише actualno.