Петър Йоргов стана Готвач на България 2009 в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:09 / 17.05.2009
3100
Петър Йоргов от Гранд хотел "Димят" - Варна, стана Готвач на България 2009, а Никола Тодоров, Борис Борисов и Стоил Бациев от хотел "Кемпински" - Банско спечелиха званието Отбор на България 2009 в надпреварата за Националната кулинарна купа. Състезанието се проведе в Пловдив.

Победителят в индивидуалната надпревара приготви салата от пресен спанак с портокалов дресинг, мариновани гамбаси /скариди/ и барбун, и пресни зеленчуци за предястие, а за основно - филе миньон с муслин от целина, бюрек от ягоди и авокадо, и сос грейви. Тимът победител от Банско се представи с топъл тартар милфьо от прясна паста, тигрови скариди със сос холандес, мариновани филенца от барбун; основното ястие включваше мариновани в азиатски стил свински кубчета с пролетни рулца и джинджер картофи. За десерта на отбора - печено манго с розмарин, сладолед от розмарин и портокалов сабайон, както и за цялостното си представяне на състезанието, Стоил Бациев получи титлата Сладкар на България.

Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм, връчи купата на индивидуалния победител Петър Йоргов и специална награда на председателя на Българската асоциация на професионалните готвачи Андрей Токев. Купата за Отбор на България, и 1000 лева награда, поднесе Иван Соколов.

За финалите на Готвач на България 2009 от общо 16 претенденти се класираха 7 майстори. Трима от Варна - Стоян Пенев /хотел "Капитол"/, Петър Йоргов /гранд хотел "Димят"/, Ивайло Димитров /ресторант "SeaSide"/; двама от София - Васил Стойчев /хотел "Вега"/ и Таня Витанова /хотел "Метрополитън"/; Иван Кирин - Балчик, /"Black Sea Rama"/ и Станислав Стоянов - ресторант "Урания", Созопол.

В решителната фаза, наречена "Черна кутия», те получиха запечатан кашон с продукти - точени кори, пресен спанак, телешко бон филе, скариди, барбун, портокал, авокадо и др., като имаха само 15 минути, за да съставят меню от тях - предястие и основно ястие и един час да ги приготвят. Задължително, трябваше да включат скариди в предястието и телешко в основното. В крайното класиране второ място зае Таня Витанова, а трето - Иван Кирин.

Девет отбора по трима души се бориха за званието Отбор на България 2009. Пет от тях станаха финалисти - майстори от "Кемпински Банско", хотел "Вега" - София, "Метрополитън хотел" - София, "Акант Руж" - Варна, и сборен отбор от варненските ресторанти "SeaSide", "Black Sea Rama", "№13". На финала, пак "Черна кутия", те трябваше да приготвят тристепенно меню, в което задължителни бяха свински врат, барбун, скариди, тиквички и спанак. На второ място се класира сборният отбор от Варна, а на трето - тимът на хотел "Вега".

Това бе второто издание на Националната кулинарна купа То се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи. Състезанието се проведе по критериите и правилата на Световната асоциация на главните готвачи WACS. Амбицията на организаторите е то да стане международно.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Стефанос Циципас: Григор Димитров за президент на Европейския съю...
Жалко! Разводът официално е потвърден от едната страна
Доц. д-р Пламен Кръстев: При застудяване дозите на лекарствата за...
Българинът и компотите в мазата – традиция, и то с много плюсове
Големи стратегии тази вечер в "Игри на волята"
Ясен е първият финалист в "Биг Брадър"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).