Плодът "Драконово око" помага при анемия

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
11:15 / 12.02.2024
4107
Sofia24.bg ще ви разкаже за един много екзотичен плод. Казват, че той е един от най-сладките плодове в света. Лонганът е тропически дървесен вид, който дава ядливи плодове. Плодът на лонгана е подобен на този на личи, но по-слабо ароматен. Неговата родина е Китай. "Драконово око“ е наречено така, защото прилича на очна ябълка, когато плодовете му са със свалена обвивка.

Напълно узрелият, прясно събран плод има обвивка, подобна на кора, тънка и твърда, което прави плодовете лесни за белене, като изцежда пулпа, както се напуква слънчогледово семе. Семето е малко, кръгло и твърдо, изглежда емайлирано, лакирано черно.

Този плод съдържа захар, вит. C, вит. B, калций, желязо, фосфор, мед, цинк, манган, магнезий и калий, както и много други вещества, които са полезни за кожата. В китайската народна медицина често използват изсушените плодове, тъй като имат успокояващ ефект. Съдържанието на вит. C е равно на 80% от дневните нужди на хората. Продуктът е с ниско съдържание на калории, като 100 грама плодове съдържат само 60 ккал. Плодът съдържа високи нива на аскорбинова киселина (84 mg), калий (266 mg) и вода (82 g). 

В китайската и тайландската кухня предимно го използват за направата на сладкиши, супи и компот. Оказва благоприятно въздействие на сърцето, панкреаса и далака. Подхранва кръвта и успокоява нервите. Използва се при лечение на безсъние, аритмия, анемия, виене на свят, слаба памет и стрес.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Дъщерята на Наталия Симеонова ще се надпреварва в "Гласът на Бълг...
Фурията Денислава стана жури на конкурс за миски
В топ форма, ама не съвсем: Иван Христов обра точките на плажа
Учените забелязаха нещо на слънцето, което не са виждали от 23 го...
Нова снимка на Камелия показва колко е пораснал синът й
Миската Моника от "Игри на волята" се оказа изкусна готвачка 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).