Отглеждането на екологично чисти храни е труден процес, признават биопроизводителите. Според Албена Симеонова, която отглежда лозя и пшеница, при биопродуктите е забранено използването на торове и химически препарати. Затова добивите са ниски, а разходите са с около 30% повече в сравнение с традиционното земеделие. Независимо от това обаче, се наблюдава ръст на биопроизводството у нас, казва тя. Биохраните стигат до магазинната мрежа със специални етикети.
Веселина Попова - консултант в магазин за биохрани: "Биопродуктите са на по-висока цена, просто много малко си ги позволяват, за съжаление. Знаят ги хората научават ги все повече, но цената определя търсенето. Специално тези продукти са много качествени. Мога да дам пример - ние сме продавали ориз, който е бил с люспите, начупен, но ето това най-добрия ориз за мен. Виждате го цели зърна няма абсолютно никакви нито буболечки вътре, нито е с люспата, увира много бързо и много вкусен."
Купувачите обикновено внимателно се информират за съдържанието на продукта, но подхождат доста предпазливо към биохраните.
В бъдеще качеството на биопродуктите ще се контролира от Българска агенция по безопасност на храните. В момента такава няма и се налага сляпо да се доверим единствено на етикета с лого - биопродукт.
Източник: БНТ