В Института по рибарство и аквакултури в Пловдив имат двоен празник. На Никулден те почитат Свети Николай, светеца покровител на рибарите, а същевременно се гордеят, че именно в техния институт през 2000 година са селектирани единствените български породи шаран - Пловдивския огледал шаран, който е без люспи, и вида Тракия 1.
Специалистите казват, че двата вида български шаран са по-вкусни от всички останали, затова са и по-предпочитани. Тайната се крие в условията, при които рибата се отглежда - каза ст.н.с. д-р Таня Хубенова.
Рибарите от Института по рибарство и аквакултури няма да пропуснат да почетат своя светец-покровител. Според преданието Свети Николай спасил от потъване лодка и намиращите се в нея рибари като запушил дупката на лодката именно с шаран. Прието е на Никулден да се консумира люспест шаран.
Поверието е, че костите на Никулденския шаран не бива да се изхвърлят. Те се изгарят и заравят за здраве.
Източник: Ekipnews