© | | Новият световен победител по наливане и сервиране на бира за 2010 г. е американецът Крис Мейърс (Chris Myers). Той беше единодушно избран от журито за барманът, който владее до съвършенство седемвековния ритуал на най-популярната белгийска марка бира по време на Световния финал на Шампионата. Четиринайстото издание на Събитието се състоя в края на миналата седмица в Лондон в Олд Билингсгейт (Old Billingsgate) - величествена сграда във Викториански стил в центъра на града, чиято атмосфера напълно съответства на близо седемвековната история на най-прочутата белгийска марка бира.
В Световния финал участваха общо 25 бармани - най-изкусните в наливането на белгийската марка пиво национални победители в страните, в които по-рано през годината се проведоха регионалните издания на Шампионата.
Преди да застанат пред експертното професионално жури, всички те преминаха през предварителни квалификации. След тях до заключителния етап на Шампионата се класираха 20. Сред тях беше и националният шампион на България за тази година - пловдивчанинът Стоян Лазаров, чиито умения му осигуриха присъствие и в най-престижния, последен кръг от надпреварата. По време на квалификациите всички участници отговориха и на въпроси от специалния "тест на страстта" (passion test). Той имаше за цел да установи познанията на всеки един за ритуала на бирата, историята, както и личната мотивация и на барманите да се състезават за титлата Световен шампион. Сред въпросите, на които отговори Стоян, бяха "Какво харесвате от времето на шейсетте години?", "Кое е най-готиното нещо, което някога сте правили?", "Какво харесвате най-много от своята страна?"
На второ място в Световната надпревара на Stella Artois се класира дама - Катлийн Мълинс (Kathleen Mullins) от Австралия.
Третото място беше присъдено на представителя на родината на Stella Artois - Белгия - Кийт Къвили (Keith Cuveele).
Четвърто място в групата на финалистите зае представителят на Канада - Марк Проновост (Marc Pronovost).
Стриктните критерии на Световния шампионат на Stella Artois направиха състезанието изключително оспорвано и атрактивно. Съвършеното владеене на всяка една от деветте стъпки от ритуала по наливане и сервиране в този заключителен етап е само едно от нещата, които формираха крайната оценка. Освен тях предизвикателството пред барманите беше да налеят две чаши бира за 3 минути, като нашият представител Стоян Лазаров успя да се справи за времето от 2 минути и 20 секунди. Като доказателство за вирутозността си, всеки един от тях трябваше да отреже пяната на първата чаша, докато налива втората. Пяната на двете чаши трябваше да е симетрична и да се запази до сервирането на бирите на журито. Допълнителни точки бяха присъждани и за артистичност и страст по време на работа.
Всички участници в Световния финал на Шампионата бяха част и станаха свидетели на едно изключително атрактивно и вълнуващо шоу. Тази година атмосферата на Световния финал "пренесе" всички в 60-те години, в стила на кино Franco-European. Артистичният дух на времето беше пресъздаден чрез няколко различни и впечатляващи декора - на изтънченото удоволствие от пътуването и престоя на скъпа яхта, на свръхлуксозен самолет, и на предизвикателния дух на кабаре. Всички участници бяха облечени и в специални костюми в стилистиката на 60-те.
По традиция, мисията на Световния победител в Шампионата е да популяризира ритуала по наливане и сервиране на бира. |