Пловдивчанинът, най-млад доцент в Бъгария с награда "Питагор"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
13:17 / 18.03.2011
4509
33-годишният Милен Георгиев е най-младият доцент в България. Той работи в Института по микробиология в Пловдив и разбива митовете, че с научни изследвания се занимават само феодални старци. Той получи и голямата награда за млад учен "Питагор".

Повече от три години доц. Георгиев работи върху африканското растение дяволски нокът, което е известно по света с противовъзпалителните си свойства.

"То расте само в Африка, в района на пустинята Калахари, т.е. снабдяването със суровина за получаването на фармацевтични продукти е много трудно и ние се насочихме към получаване на ин витро култура, на продукт в стерилни условия, независимо от географски и времеви условия", обяснява доцентът.

В Германия това е третото най-често използвано растение за противовъзпалителни лекарства с годишни продажби за 30 милиона евро. Немските учени провеждали безуспешни опити да го отгледат в стерилна среда.

Младият български учен казва, че хилядите часове, прекарани с дяволския нокът, са го накарали да го обикне като свое дете. Голямата му мечта е да открие нови растения с по-силни противовъзпалителни свойства, както и да има повече пари за научни работи в родината.

За работата си в Института по микробиология доцентът получава средно по около 560 лева на месец, докато на запад негови колеги взимат 15 пъти повече пари.

Източник: bTV


Виж коментарите (3)
Още новини от Любопитни новини:
Дъщерята на Наталия Симеонова ще се надпреварва в "Гласът на Бълг...
Фурията Денислава стана жури на конкурс за миски
В топ форма, ама не съвсем: Иван Христов обра точките на плажа
Учените забелязаха нещо на слънцето, което не са виждали от 23 го...
Нова снимка на Камелия показва колко е пораснал синът й
Миската Моника от "Игри на волята" се оказа изкусна готвачка 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).