Пловдивски експерти: Българите не знаят да затварят компоти и консерви

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
14:45 / 29.08.2010
3489
Българите масово не знаят как да си правят зимнина в домашни условия.

До тази констатация са стигнали учени от Института по консервна промишленост в Пловдив. Те предупреждават, че неправилното приготвяне на консервите крие рискове за здравето и живота на хората.

"Когато се подготвя един компот, хората не знаят, че не трябва да се сипва суха захар върху плода, да се налива студена вода, да се затваря и стерилизира, а трябва плода да се залее с горещ захарен сироп.

Тогава да се затвори и после да се мине на стерилизация", споделя впечатленията си ръководителят на отдел "Технология за консервиране на храни" доц. Данка Луднева.

Според експертите, най-трудната и опасна задача е консервирането на зеленчуци за зимата.

По думите на доцент Луднева, варенето по няколко часа на бурканите с домати и грах например, не винаги е достатъчно, за да се постигне необходимата стерилизация на продуктите и така те могат да станат негодни за ядене.

Развалянето на консервите пък крие рискове за здравето на хората.

"Ако някоя консерва се консумира развалена, може да доведе човек до летален изход", предупреждава доц. Луднева.

Източник: Dnes.bg


Виж коментарите (11)
Още новини от Любопитни новини:
Идват 2 дни с много силни магнитни бури
Слави Трифонов: Ще кажа много неща, които не искам да казвам
Тайната падна, но съмнението остана, Ивонне разкри дълго пазена т...
Данъчeн експерт: Повечето стоки в "Тему" са под 150 евро, но няма...
61-годишна жена роди, кръстиха бебето Петър, таткото е на 65
Ретроградният Меркурий настъпва, това обаче може и да е добре


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).