© | | Българите масово не знаят как да си правят зимнина в домашни условия.До тази констатация са стигнали учени от Института по консервна промишленост в Пловдив. Те предупреждават, че неправилното приготвяне на консервите крие рискове за здравето и живота на хората.
"Когато се подготвя един компот, хората не знаят, че не трябва да се сипва суха захар върху плода, да се налива студена вода, да се затваря и стерилизира, а трябва плода да се залее с горещ захарен сироп.
Тогава да се затвори и после да се мине на стерилизация", споделя впечатленията си ръководителят на отдел "Технология за консервиране на храни" доц. Данка Луднева.
Според експертите, най-трудната и опасна задача е консервирането на зеленчуци за зимата.
По думите на доцент Луднева, варенето по няколко часа на бурканите с домати и грах например, не винаги е достатъчно, за да се постигне необходимата стерилизация на продуктите и така те могат да станат негодни за ядене.
Развалянето на консервите пък крие рискове за здравето на хората.
"Ако някоя консерва се консумира развалена, може да доведе човек до летален изход", предупреждава доц. Луднева.
Източник: Dnes.bg |