ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
По-добре не пийте бира всеки ден
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:07 / 20.08.2024Коментари (1)43917
©
За много от нас студена бира след дълъг работен ден или по време на непринудено събиране с приятели е нещо като ритуал. Но какво наистина се случва с тялото ни, ако превърнем пиенето на бира в ежедневен навик? Бирата, както всяка алкохолна напитка, може значително да повлияе на тялото ни. И тук умереността е ключова. 

Въпреки че някои проучвания показват, че умерената консумация на бира предлага определени ползи за здравето, като например подобряване на здравето на сърцето и осигуряване на основни хранителни вещества, пиенето на бира всеки ден може да доведе до множество здравословни проблеми.

Ежедневната консумация на бира има многобройни последици - от наддаване на тегло и проблеми с черния дроб до нарушения на съня и дехидратация. Ето защо е от съществено значение да разберем как тази любима напитка взаимодейства с тялото ни и потенциалните резултати от прекомерното угаждане с нея.

Наддаване на тегло

Бирата е с високо съдържание на празни калории, което допринася за наддаване на тегло, ако се консумира ежедневно. Според проучване от 2015 г. тези допълнителни калории, особено от съдържанието на въглехидрати в бирата, могат бързо да се натрупат. Наддаването на тегло води е до различни здравословни проблеми, включително затлъстяване и свързаните с него усложнения.

Дехидратация

Ежедневният навик за пиене на бира изглежда безобиден, но може да доведе до дехидратация. Алкохолът е диуретик, който насърчава тялото ни да изхвърля повече течности, отколкото приемаме. Изследванията показват, че дехидратацията води до главоболие, умора, прекомерна жажда и летаргия.

Отслабена имунна система

Прекомерната консумация на алкохол може да потисне имунната функция, което ни прави по-податливи на инфекции. Освен това нарушава усилията за възстановяване като цяло, което води до намален работен капацитет във фитнеса.

Повишен риск от чернодробно заболяване

Не е тайна, че постоянната ежедневна консумация на бира излага черния дроб на риск. Според Националния институт по здравеопазване на САЩ (NIH), прекомерният прием на алкохол причинява възпаление на черния дроб, мастна чернодробна болест и цироза с течение на времето. 

Нарушения на съня

Докато една бира обикновено ни прави сънливи, изследванията показват, че алкохолът пречи на качеството на съня, което провокира чести събуждания и липса на възстановителна почивка. С течение на времето това води до нарушения на съня и умора през деня.

Недостиг на хранителни вещества

Алкохолът пречи на усвояването на основните витамини и минерали, което е причина за потенциален дефицит на хранителни вещества. По-специално, може да попречи на усвояването на витамини от група В, които играят критична роля в производството на енергия и цялостното здраве.

Проблеми със здравето на кожата

Алкохолът дехидратира, а хроничната дехидратация е причина за суха, лющеща се кожа. Освен това алкохолът разширява кръвоносните съдове, което води до зачервяване на лицето и спукани капиляри. Алкохолът пречи и на усвояването на хранителни вещества, включително основни витамини като витамин А и антиоксиданти, които са основни за здравето на кожата. Недостигът на тези хранителни вещества пречи на способността на кожата да се регенерира и да се защитава от стресовите фактори на околната среда. 

Липса на координация

Докато една бира обикновено  ни отпуска, няколко питиета могат да нарушат координацията и двигателните ни умения. Това води до нарушена преценка, повишен риск от злополуки и потенциални наранявания. 

Нарушени нива на кръвна захар

Според проучване от 2015 г., публикувано в Biomolecules, редовната консумация на бира може да повлияе на нивата на кръвната захар, което е причина за потенциални проблеми като инсулинова резистентност и повишен риск от диабет тип 2. Това е така, защото съдържанието на захар в някои видове бира, заедно с ефектите на алкохола върху регулирането на инсулина, нарушава способността на тялото ни да управлява ефективно кръвната захар.

Според Националния институт по рака ежедневната консумация на бира увеличава риска от някои видове рак, включително рак на устата, гърлото и рак на хранопровода. Етанолът в бирата е в състояние да увреди клетките, покриващи тези области, увеличавайки податливостта към развитие на рак, пише lifestyle.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Абсолютно вярно - бира се пие всяка вечер.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: