По-добре не зареждайте телефона си до 100%

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:34 / 07.08.2024
2153
Един от най-големите ужаси на съвременния човек е телефонът му да остане без батерия. За това много от нас носят навсякъде със себе си зарядно, а почти всички имат практиката да включат телефона си да се зареди през нощта.

Ако искаме батерията му да има по-дълъг живот обаче, е желателно да я заредим до 80 %, а не до 100 %. Производители на мобилни телефони са наясно с това и някои модели (повечето Android) имат функция за известяване, когато батерията е заредена до 80 %.

Разбира се, ако заредим до 100 %, няма да се случи нищо драматично и телефонът ни няма да се взриви, но просто намаляваме живота на батерията му, като стимулираме процес, наречен "химическо остаряване".

Ролята на батерията е да съхранява електрическата енергия като химическа до момента, в който трябва да бъде използвана отново като електрическа. Способността й за презареждане обаче отслабва с времето.

Прехвърлянето на енергия от батерията към смартфона и обратно се управлява от електрони - когато изключим телефона от контакта преди да се е заредил на 100 %, намаляваме "стреса" върху електроните. Така повече от енергията, която батерията съхранява, преминава към телефона ни, пишат Popular Science, цитирани от lifestyle.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Обратите в живота на Венета Райкова валят един след друг
Жените от тези зодии са най-желани
Венци Мицов: Скъпи чалгари, любимата ви музика отдавна ви е изтри...
Малвина е от Пловдив и успя да надвие мъж в "Игри на волята"
Известен пластичен хирург от Пловдив: Започнах да отказвам, защот...
Звезди застават до Флорина в "Колко ми даваш"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).