Почина голям писател

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:21 / 01.07.2024
1357
Албанският писател Исмаил Кадаре почина на 88 години тази сутрин, съобщи Франс прес, позовавайки се на издателя на писателя. 

Г-н Кадарe е починал от сърдечен удар, уточниха от болницата в Тирана. Той пристигна "без признаци на живот", лекарите му направиха сърдечен масаж, но той "почина около 8:40 ч. местно време (09:40 ч. българско време), съобщиха от болницата.

Кадаре е роден на 28 януари 1936 година в албанския град Гирокастра.

Той е единственият албанец, номиниран няколко пъти за Нобелова награда за литература и носител на международната награда "Букър", отбелязва "Албениън дейли нюз“.

Саркастичен етнограф, романист, редуващ гротеска и епос, Исмаил Кадаре изследва митовете и историята на своята страна, за да направи дисекция на механизмите на "универсалното зло" - тоталитаризма. 

Той е международно признат автор, най-известен с романа си "Генералът на мъртвата армия“, публикуван през 1963 г., когато Албания все още е под диктатурата на Енвер Ходжа, една от най-затегнатите диктатури в света.

"Комунистическият ад, както всеки друг ад, е задушаващ“, каза писателят пред АФП в едно от последните си интервюта през октомври. "Но в литературата това се трансформира в сила на живот, сила, която ти помага да оцелееш, да победиш диктатурата директно.“

През 1990 г. Исмаил Кадаре напуска Албания и се премества в Париж. В последните години от живота си той се връща обратно в родината, където живее до края на дните си.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Щастието на Лора Георгиева си има цена и то висока
Преди беше един от най-красивите родни модели, а сега плаши с вид...
Много рок ще се лее на 80 км от Пловдив: Вижте какво ще ядат и пи...
Чували ли сте за "пътната хипноза"?
Днес 45 навършва футболистът, прекратил кариерата си заради ковар...
Днес става на 55: Тя е българска певица от турски произход и има ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).