ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Подправката, която стимулира мозъка | ||||||
| ||||||
В нискокалоричния продукт има много полезни вещества: 133 mg витамин C, 1640 mcg витамин K, 421 mcg витамин A. Сред минералите най-много са калий – 554 mg, калций – 138 mg, желязо – 6,2 mg, фосфор – 58 mg, магнезий – 50 mg. Освен това е богат на органични киселини, флавоноиди, фитонциди и етерични масла. Фибрите в магданоза имат добър ефект върху работата на червата. Полезен е и за здрави кости, добро зрение и имунитет. 1. Стимулира мозъка Доказано е, че магданозът е естествен източник на антиоксиданти за превенция и лечение на мозъчни увреждания и различни заболявания, причинени от оксидативен стрес според статия в Journal of Traditional Chinese Medicine. Освен това антиоксидантът апигенин, който е част от растението, подобрява образуването на неврони и укрепва невронната комуникация. Това подобрява концентрацията и паметта. Редица изследователи обмислят апигенин като лечение на болестта на Алцхаймер според проучване, публикувано в списание Anatomical Science International. 2. Добър за костите Витамин К, на който е особено богат магданозът, укрепва скелета и повишава минералната плътност на костите. Резултатите от едно проучване показват, че високият прием на витамин К намалява риска от фрактури на костите с 22%. 3. Поддържа зрителната острота Каротеноидите в магданоза – лутеин, бета-каротин и зеаксантин, помагат за поддържане на добро зрение. По-специално, има проучвания, които показват, че високият прием на каротеноиди намалява дегенерацията на макулата, която причинява постепенна загуба на зрение. Бета-каротинът предпазва от заболявания на роговицата и конюнктивата на очите, може да подобри нощното и периферното зрение. 4. Подобрява работата на сърцето Полезните свойства на магданоза са пряко свързани със съдържащите се в него флавоноиди, естествени антиоксиданти, които намаляват окислителните процеси и предпазват сърдечносъдовата система, спомагайки за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола. Проучване на 58 000 души установи, че приемът на фолиева киселина намалява развитието на сърдечни заболявания с 38%. 5. Антибактериален ефект Благодарение на тръпчивия си вкус пресният магданоз има добри антибактериални и противогъбични свойства. Редица изследвания показват, че екстрактът от магданоз се справя с бактериите Staphylococcus aureus - причинителите на пневмония и менингит. Магданозът помага и за спиране растежа на бактериите Listeria и Salmonella, които причиняват отравяне. 6. Стимулира бъбречната функция Магданозът допринася за доброто функциониране на този орган и резорбцията на камъните. Засега това се потвърждава само от експерименти върху плъхове, при които екстрактът от семена от магданоз подобрява функционирането на отделителната система, пише zdrave.to. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Известен пловдивски адвокат: Ще го търсим Веселин Маринов
08:17 / 25.12.2024
Много богат българин днес става на 71, корените му са от Истанбул
18:43 / 26.12.2024
Старобългарските думи, които използваме и до днес
13:35 / 25.12.2024
"УниКредит Булбанк" изпрати съобщение до клиентите си
13:29 / 27.12.2024
Удрят ни тежки магнитни бури
20:57 / 25.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета