ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Помагат ли упражненията вечер да спим по-добре?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:49 / 19.09.2024Коментари (0)349
©
На теория всички го знаем, но на практика е по-трудно да го приложим - става въпрос за редовното спортуване, с което укрепваме здравето си. В забързаното и напрегнато ежедневие обаче, невинаги успяваме да отделяме достатъчно време за движение през седмицата. А друг често срещан проблем е и недоспиването.

Знаем обаче също, че тренировките в късните часове, близки до заспиването ни, не са препоръчителни, тъй като "събуждат" тялото ни в част от деня, в която се предполага, че то трябва да се отпусне. Изследователите дори са доказали, че на хората, които са тренирали в рамките на един час преди лягане, им отнема повече време, за да заспят след това, а и качеството на съня им е доста лошо.

И въпреки това, просто да седнем на дивана вкъщи пред телевизора далеч не е по-добрата опция. Вместо това, както често се оказва, ключът е в това да намерим баланса. Доказва го и ново изследване, според което съвсем спокойно можем (и е препоръчително) да отделяме по няколко минути за движение всяка вечер.

Според малкото проучване на изследователи от Университета Отаго в Нова Зеландия едва три минути простички упражнения със собствена тежест, разпределени през половин час всяка вечер, могат да удължат съня ни средно с 30 минути.

Дженифър Гейл, ръководителката на проучването, казва, че предвид съветите да не правим по-дълги и интензивни тренировки вечер преди лягане, тя и екипът ѝ са искали да видят какво ще се случи, ако правим кратки упражнения с лек интензитет няколко пъти, разпределени през цялата вечер.

В изследването се включват 28 участници, половината от които са прекарали една вечер преди лягане постоянно седнали в продължение на четири часа. Друга вечер, вече седмица по-късно, те са правили по три минути упражнения със собствено тегло на всеки половин час, в продължение на четири часа преди лягане. Останалата част от участниците пък са обърнали реда.

Упражненията умишлено е било предвидено да бъдат простички, достъпни за всеки да ги прави у дома, без да е необходимо оборудване или голямо пространство. Освен това са били разпределени само в три серии по 20 секунди.

Храненето за всички участници всяка вечер е било едно и също, а за да бъде проследено движението им, са носели акселерометри. Според резултатите, след като са били включени кратките упражнения, хората са отчели с 30 минути повече сън.

"Тези резултати допълват нарастващия набор от доказателства, които показват, че упражненията вечер не нарушават качеството на съня, въпреки настоящите препоръки за обратното", заключават Дженифър Гейл и колегите й, цитирани от lifestyle.bg. 

Предвид, че проучването е малко и проведено предимно сред млади жени на средна възраст от 25 години, все пак е необходимо да бъде реализирано в по-големи и по-разнообразни групи, преди да може да се каже колко реално ефективни са леките вечерни упражнения и за други хора.

Въпреки това изследователите се надяват, че тази щадяща форма на физическа активност може да стане по-широко приложима, като по-малко рушащата съня, в сравнение с интензивните тренировки. Или както обобщават учените: "Най-важното е редовно да ставате от стола си и да движите тялото си".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: