Правим компоти с евтина захар
Тази година домашно приготвените компоти и сладка ще ни излязат по-евтино от миналата есен. Ниската цена на захарта, която падна до 1.25 лева за килограм на дребно в търговската мрежа, накара практичните домакини да запретнат ръкави и да започнат зареждането на избите си с вкуснотийки за зимата.
Пазарът на рафинираната захар и у нас най-после започва да се нормализира и да се съобразява със световните тенденденции. На Пловдивската стокова борса в момента има търсене при 710 и 790 лв. за тон без ДДС, обясни за Пловдивската телевизия изпълнителният директор Красимир Давчев. Цените са близки до котировките на борсата в Ню Йорк, където тон рафинирана захар е около $ 400.
В началото на 2011 г. цената в Ню Йорк е била два пъти по-висока - $ 840, което, разбира се, се отразява и у нас. И въпреки че на международните пазари котировките падат, в България се запазват и в продължение на 4 години някой смъква кожата от гърба на потребителите. Едва миналата есен захарта започва леко да поевтинява, за да стигне до днешните нива.
Припомняме, че по линия на ЕС за нашата страна е определена квота за безмитен внос на 248 000 тона рафинирана захар. Възможно е заради задържането на високите цени продължително време някой сериозно да се е облагодетелствал, но това наше съмнение трябва да се докаже от съответните органи.
Източник: ПОТВ