Представят новия роман на Димитър Атанасов

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:05 / 30.05.2009
1330
Доцент Владимир Янев ще представи днес книгата "Полъх на ветрило" от Димитър Атанасов. Срещата ще се състои в Балабановата къща от 11 часа с участието на писателите Анжел Вагенщайн, Никола Инджов и Петко Братинов. Премиерата е в рамките на фестивала "Пловдив чете".

Този път писателят Димитър Атанасов изненадва читателите с пътепис от Китай, носещ поетичния и многозначителен наслов "Полъх на ветрило" /откъси от него бяха публикувани в различни литературни издания с работното заглавие "Китайска тетрадка"/. Преди година авторът е пътувал до Поднебесната с делегация по покана на Съюза на китайските писатели. Увлекателното описание на двуседмичното пребиваване в най-екзотичната източна държава, доскоро затворена за света, наситената културна програма, посещенията на емблематични за Китай паметници и дестинации предизвикват у читателя тръпка на удоволствие и го правят съпричастен с автора, все едно е там и вижда през неговите очи. Изключително интересни са страниците за поразяващата с величието си Велика китайска стена, мистичността на Забранения град, смайващото великолепие на пазара за перли в Бейджинг, най-гигантския площад в света Тянанмън, наричан "Вратите на небесния мир", грандиозния "Булевард на небесното спокойствие", мъртвата армия на глинените войници в Сиан, очарователния рай на езерото Си Ху и музея на чая в Ханджоу, смятан за съкровищницата на китайската култура. И, разбира се, Шанхай, най-големият мегаполис на жълтия континент - перлата на Азия. Не по-малко любопитни и забавни са взаимоотношенията и преживяванията на героите от книгата - писателите Анжел Вагенщайн, Никола Инджов, Петко Братинов и самият Атанасов, разказани с много хумор, самоирония и артистизъм. Книгата е написана сладкодумно и се чете на един дъх.


Виж коментарите (0)

Още по темата (17):
01.06.2009 Евгений Евтушенко в Пловдив
31.05.2009 Евгений Евтушенко гост на "Пловдив чете"
31.05.2009 Група "Сигнал" гости на район "Северен" за "Пловдив чете"
30.05.2009 Група Остава идва в Пловдив
30.05.2009 Връчиха националните награди "Христо Г.Данов"
29.05.2009 Връчиха Орфеев венец на Борис Христов
Още новини от Любопитни новини:
Стефанос Циципас: Григор Димитров за президент на Европейския съю...
Жалко! Разводът официално е потвърден от едната страна
Доц. д-р Пламен Кръстев: При застудяване дозите на лекарствата за...
Българинът и компотите в мазата – традиция, и то с много плюсове
Големи стратегии тази вечер в "Игри на волята"
Ясен е първият финалист в "Биг Брадър"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).