ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Премиера “Неделна книга” от Благовеста Касабова и Нина Андонова
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:30 / 16.05.2006Коментари (0)1738
Днес от 18 часа в къща Ламартин – Старинен Пловдив ще се състои премиера на “Неделна книга” от Благовеста Касабова и Нина Андонова. Представянето ще направи Димитър Атанасов. Организатори са Дружество на писателите – Пловдив и читалище “Възраждане” – Старинен Пловдив

Благовеста Касабова е литературен критик, автор на 15 книги, между които издания за Калина Малина, Мара Белчева, Фани Попова-Мутафова и др. В момента е първи зам. гл. редактор на в. “Новият пулс”.
Нина Андоновае също е литературен критик, автор на 12 книги. Между тях са издания за Гео Милев, Николай Райнов, Ефрем Каранфилов, Чичо Стоян, Гоце Делчев и др.

“Неделна книга” наистина е скандална книга за литературния живот в България през последните 30 години. За авторките уж на шега се говори, че са неразделни като Дора Габе и Елисавета Багряна, но те отхвърлят подобни внушения с думите: “Не е вярно, защото не сме поетеси и не ни е свързвал един мъж, а обичта ни към литературата и общата ни съдба в нея.” Ето няколко извадки от неделната им книга:
“Богомил Райнов е между малцината, които хвърлиха светлина върху хамелеоновското поведение на поета Любомир Левчев преди 1989г. в книгата си “Людмила”.
“Де го сега комунистическият патос на Левчев?... В “Ти си следващият” Левчев се опитва да ни убеди, че поведението му в тоталитарните години не е било израз на неговото истинско верую, а само външна мимикрия. Да се чуди човек защо на този талантлив поет му трябват такива недостойни лупинги.”
/За детския писател Тодор Янчев:/ “Непрекъснато го избутваха автори, които като застаряващи примадони се биеха със зъби и нокти да останат под светлината на прожекторите на авансцената, като Леда Милева например.”
“Иван Гранитски след Маркс и Енгелс настървено захапа литературната критика. Сечеше безмилостно.... Вината за неговото навлизане в литературата е на Благовеста , тя да му носи греха, тъй като му бе не само първият редактор, а и дълги години го подкрепяше.”
“Радой Ралин имаше достатъчно акъл, за да прозре, че талантътг му е като грахово зърно и се криеше зад гърба на по-даровитите.”
“Типичен пример за нагаждане е белетристът Димитър Коруджиев. ... След промените той изпадна в амнезия, веднага забрави какво е писал по вестници и списания... Впрочем сега е без литературно присъствие.”
“... Един от привилегированите автори беше Антон Дончев. Да се възхити човек на факирските му номера. ... Всъщност прехваленият му роман “Време разделно” е единственото добро произведение, излязло под перото му. Публикуваните след това негови исторически писания за Самуил, Аспарух и богомилите всъщност са словесна плява – скучни, умозрителни и едва ли някой днес може да ги прочете до края. ... За нас той е един среден автор и нищо повече.”
И още поредица оценки и коментари за творчеството на Росен Босев, Евтим Евтимов, Георги Караславов, Слав Караславов, Георги Джагаров, Александър Йорданов, Елка Константинова, Марин Георгиев, Иван Балабанов, Лъчезар Еленков, Давид Овадия, Николай Петев, Стефан Цанев, Недялко Йорданов и други...

Пловдивската премиера е първа за книгата!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Да помогнем! Внук на "жълто-черна" легенда се бори с тежка болест
Първа лига, сезон 2024/2025
Подхвърлиха бебе пред къща в Айтос
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: