ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Престижна класация: Българският таратор е сред най-вкусните супи в света | ||||||
| ||||||
Това отсъжда в престижна класация титулуваното кулинарно издание "Тейст Атлас", което изследва храни от цялата планета. От 100 избрани супи родният таратор се нарежда на впечатляващото 23-о място, като изпреварва ястия на държави с доказана класа в кулинарията - Италия, Мексико, Чехия и други. "Тараторът е българска студена супа, приготвена от българско кисело мляко, краставици, чесън, наситнен копър, слънчогледово олио, орехи и малко вода или лед. Въпреки това има много разновидности на тази освежаваща супа (особено в Северна Македония), така че някои съставки може да бъдат пропуснати, докато други могат да бъдат добавени - ядките понякога се заменят с хляб, а краставиците понякога се заменят с моркови или маруля. Разновидност, известна като обикновен таратор, се прави с оцет и вода вместо кисело мляко. Супата винаги се сервира добре охладена и е особено популярна в горещите летни дни", пишат експертите от "Тейст Атлас", цитирани от "България Днес". Безспорен №1 в класацията е японската супа "тонкоцу рамен" - млечен, кремообразен и мазен бульон, който се готви от свински кости в продължение на часове или дни. В ястието има нудли от пшеница и различни топинги - яйца, бамбук, водорасли, царевица, масло или други. И докато "тонкоцу рамен" е популярна по целия свят, то българският таратор е феномен и в Космоса. Оказва се, че въпреки напредналите технологии в развитите държави родните учени приготвят най-сладкия боб, таратор, всевъзможни готвени манджи и изобилие от плодове за десерт на хората, пращани в Космоса, разкриват пред време от Института по космически изследвания при БАН. "Разбира се, в нито една от изброените храни няма вода, налага се астронавтите в Космоса сами да си ги приготвят, като ги разреждат. Преди да стане годен за ядене, тараторът е сух и лек", посочват от института. Въпреки че е традиционна супа в българската кухня, тараторът произхожда от Близкия изток, а в средата на ХХ век възниква у нас в позната форма. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Синоптик: От 6 декември започва продължителен период на снеговалежи
14:11 / 28.11.2024
Годеж 17 години след първата им среща, когато са били деца
15:49 / 29.11.2024
Виктор и Беба отново заедно
08:42 / 29.11.2024
Ударно начало на декември за три зодии
14:46 / 28.11.2024
От утре проблеми за шофьорите в Пловдивско
20:41 / 29.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (5805) | 58% | |
Не (3213) | 32% | |
Не мога да преценя (948) | 10% |