ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Продуктите, които не трябва да мием преди готвене
Автор: ИА Фокус 08:05 / 09.10.2024Коментари (0)2554
©
Повечето хора вярват, че бактериите се унищожават по време на измиване на продуктите. Но според специалистите някои храни е по-добре е да се обработват само термично. Ето кои продукти трябва да мием и кои да не преди ядене или готвене:

Плодове и зеленчуци

Всички плодове и зеленчуци трябва да се измиват под течаща вода, дори ако изглеждат чисти. Това важи и за онези плодове, чиято кора е негодна за консумация, например банани и мандарини. Бактериите от повърхността могат да се прехвърлят върху ядливата част по време на консумиране.

Зърнени храни

Оризът се измива, за да се отстрани излишното нишесте, прах и примеси. Най-добре е да изплакнете зърната в купа, като добавите вода, разбъркате и отцедите. Повторете процедурата 2-3 пъти.

Птиче месо

Много хора вярват, че суровото пиле трябва да се изплакне, но това може да разпространи бактерии в кухнята. Изследванията показват, че бактериите могат да попаднат върху кухненски повърхности и храна. По-безопасно е бактериите да се унищожат чрез термична обработка.

Червено месо

Както при птичето месо, измиването на червеното месо не премахва микробите. Те могат да бъдат разположени дълбоко в мускулните влакна. Най-добрият начин е цялостната термична обработка.

Риба и морски дарове

Измиването на рибата не е необходимо. Въпреки това си струва да се изплакнат мидите и скаридите преди готвене, тъй като те могат да съдържат пясък и остатъци от черупки.

Магданоз, копър, зелен лук

Магданозът, копърът и зеленият лук трябва да се измиват преди употреба и преди да се съхраняват в хладилник. Добре е да се накиснат в студена вода за 15 минути, след което де се изплакнат 2-3 пъти под течаща вода.

Яйца

Черупката на яйцето предпазва от проникване на микроби, благодарение на тънко покритие. Прекомерното миене на яйца у дома може да увреди черупката и да позволи на бактериите да навлязат в тях. По-добре е да съхранявате яйцата в хладилника на отделен рафт и да ги измиете преди готвене.

Гъби

Гъбите не се мият, защото поемат много вода. Те се почистват с мека четка, после се белят.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Реставрират Голямата базилика
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Детско-юношески футбол
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: