Продуктите, които не трябва да мием преди готвене

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
08:05 / 09.10.2024
2557
Повечето хора вярват, че бактериите се унищожават по време на измиване на продуктите. Но според специалистите някои храни е по-добре е да се обработват само термично. Ето кои продукти трябва да мием и кои да не преди ядене или готвене:

Плодове и зеленчуци

Всички плодове и зеленчуци трябва да се измиват под течаща вода, дори ако изглеждат чисти. Това важи и за онези плодове, чиято кора е негодна за консумация, например банани и мандарини. Бактериите от повърхността могат да се прехвърлят върху ядливата част по време на консумиране.

Зърнени храни

Оризът се измива, за да се отстрани излишното нишесте, прах и примеси. Най-добре е да изплакнете зърната в купа, като добавите вода, разбъркате и отцедите. Повторете процедурата 2-3 пъти.

Птиче месо

Много хора вярват, че суровото пиле трябва да се изплакне, но това може да разпространи бактерии в кухнята. Изследванията показват, че бактериите могат да попаднат върху кухненски повърхности и храна. По-безопасно е бактериите да се унищожат чрез термична обработка.

Червено месо

Както при птичето месо, измиването на червеното месо не премахва микробите. Те могат да бъдат разположени дълбоко в мускулните влакна. Най-добрият начин е цялостната термична обработка.

Риба и морски дарове

Измиването на рибата не е необходимо. Въпреки това си струва да се изплакнат мидите и скаридите преди готвене, тъй като те могат да съдържат пясък и остатъци от черупки.

Магданоз, копър, зелен лук

Магданозът, копърът и зеленият лук трябва да се измиват преди употреба и преди да се съхраняват в хладилник. Добре е да се накиснат в студена вода за 15 минути, след което де се изплакнат 2-3 пъти под течаща вода.

Яйца

Черупката на яйцето предпазва от проникване на микроби, благодарение на тънко покритие. Прекомерното миене на яйца у дома може да увреди черупката и да позволи на бактериите да навлязат в тях. По-добре е да съхранявате яйцата в хладилника на отделен рафт и да ги измиете преди готвене.

Гъби

Гъбите не се мият, защото поемат много вода. Те се почистват с мека четка, после се белят.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Какво е Catslap и защо си струва да инвестирате в него?
Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет отново заедно
Кои са устройствата с "вампирска консумация" в дома
Хвърли кърпата: Известен водещ напусна БНТ
Банан, залепен с тиксо за стена, се продаде за 6,2 милиона долара...
Разтърсваща семейна драма с убийство белязала завинаги живота на ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).