Прототипът на паметника "Альоша" в Пловдив живее в Русия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:08 / 10.08.2007
6714
Паметникът "Альоша" е единственият известен персонифициран паметник в Европа, свързан с Втората световна война. Малко хора обаче знаят, че прототипът на скулптурата е жив и здрав и живее в Русия. Кой е той?

 

Прототипът на пловдивския "Альоша" се нарича Алексей Скурлатов и живее в Алтайския край, в отдалеченото селце Налобиха в Косихинския район. През март тази година навърши 85 години, има двама внуци и четирима правнуци.

Ветеранът от Отечествената война веднъж в годината, на 9 май, облича сако, което е отрупано с награди от Великата отечествена война. Цялото село знае, че той е точно този Альоша, който е станал прототип за известния паметник в българския град Пловдив.

В старото си шкафче той пази медал на почетен гражданин на град Пловдив и много писма от различни краища на света. През септември 1941 година Алексей Скурлатов заминава на фронта.

През годините на войната е участвал в най-голямата танкова битка край Курск, служил в 217 танкова бригада и 234 артилерийски корпус. През септември 1944 година влиза със съветските войски в България в състава на свързочната рота на капитан Калашников, осигурявал кабелната връзка между Пловдив и София.

В тези месеци 22 годишният висок и широкоплещест войник с рус къдрав перчем и сини очи направил впечатление на български скулптур, който нарисувал няколко ескиза.

"Аз тогава не обърнах внимание на това, че ми правят ескизи в албум, а когато строителството на паметника тъкмо започваше, ние трябваше да тръгваме...", спомня си Алексей Скурлатов.

През 1946 година се върнал в родината си, в село Налобиха, което напуснал преди пет години. Работил като бригадир в машинотракторна станция, комбайнер, шлосер, майстор, старши инженер.

През 1957 година в Пловдив откриват паметник на съветската армия, който наричат Альоша. Пловдивчанинът Методи Витанов помни свързочниците от ротата на капитан Калашников, с които се запознал. Бил особено впечатлен от Альоша, от веселия характер и сините му очи.

Разказвал на строителите на паметника за него и те започнали да наричат скулптурата Альоша. Опитите на Методи Витанов да открие прототипа на паметника с разпращане на писма и вестникарски публикации обаче останали безуспешни.

А и Алексей Скурлатов изобщо не подозирал за своя двойник до 1981 година, когато 25 години след откриването на паметника, е обнародвано истинското име на войника, превъплътен в гранита. Алексей получил покана да посети Пловдив. Успял да види каменния си двойник само веднъж, на 60-та си годишнина.

През 1957 година в Пловдив откриват паметник на съветската армия, който наричат Альоша. Пловдивчанинът Методи Витанов помни свързочниците от ротата на капитан Калашников, с които се запознал. Бил особено впечатлен от Альоша, от веселия характер и сините му очи.

Разказвал на строителите на паметника за него и те започнали да наричат скулптурата Альоша. Опитите на Методи Витанов да открие прототипа на паметника с разпращане на писма и вестникарски публикации обаче останали безуспешни.

А и Алексей Скурлатов изобщо не подозирал за своя двойник до 1981 година, когато 25 години след откриването на паметника, е обнародвано истинското име на войника, превъплътен в гранита. Алексей получил покана да посети Пловдив. Успял да види каменния си двойник само веднъж, на 60-та си годишнина. В годините на промените Алексей Скурлатов е позабравен. Сещат се за него тази година, когато на 30 март навършва 85 годишен юбилей. Губернаторът на Алтайския край Александър Карлин изпълни даденото преди две години обещание - записалият се да чака от 2003-та година на опашка за автомобил "Жигули" ветеран получи желаната кола.

Администрацията реши да му я подари като отпусна необходимите 155 000 рубли от резервния си фонд. За подобни пари прототипът на Альоша в България би си купил доста по-добра кола, но все пак подарък.

Зарадваха го и с още едно обещание - най-сетне селската му къща, където винаги е живял, да бъде газифицирана. Генералният консул на България в Новосибирск Пламен Стоянов пък покани Алексей Скурлатов на прием по повод българското участие в най-голямата туристическа изложба в сибирския регион "ТурСиб-2007".

Окиченият с много ордени и медали ветеран бе приветстван от всички участници и успя да разтопи породилото се недоверие към България след приемането й в НАТО.

Алтайският Альоша е носител на бойните ордени "Червена звезда", "За храброст", "За победата над Германия". На приема в българското консулство му бе връчено отличието "Розетата от Плиска". За втори път в живота си Алексей Скурлатов посети на 5 август тази година отново българското консулство.

И получи покана от гостуващия в сибирския регион председател на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова да посети България през ноември, когато ще бъде отбелязана 50-годишнината от издигането на каменния пловдивски Альоша.

Така че Алексей Скурлатов тази година отбелязва два юбилея - своя 85-ти рожден ден и 50-годишнината на Альоша от своята младост в Пловдив. Информацията е на www.actualno.com


Виж коментарите (0)

Още по темата (20):
04.11.2013 Почина Алексей Скурлатов, прототипът на паметника на Альоша
07.01.2008 Излъчват филм за 50-годишнината на "Альоша" утре
10.11.2007 Пловдив отбеляза 50 години паметник Альоша
09.11.2007 Георги Пирински ще участва в честването на 50 години от създаването на
"Альоша"
08.11.2007 Тодор Петков посрещна делегация от родното място на прототипа на
Альоша
08.11.2007 Дъщерята на Алексей Скурлатов пристига за честванията на Альоша
Още новини от Любопитни новини:
Есенните плодове и зеленчуци влияят и на настроението ни
Крум Савов проговори за закриването на телевизия "7/8" и Слави Тр...
При проблеми с кръвното, ето каква трябва да е закуската
Страшен инцидент в "Игри на волята" едва не завърши с голяма траг...
Ана Пападопулу партнира на Пенко Господинов в новия сериал "Трево...
Папи Ханс: Имам да обявя нещо голямо


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).