ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Проучване: Калориите върху етикетите на храните не ни спасяват от преяждане
Автор: ИА Фокус 19:12 / 19.01.2025Коментари (0)300
©
Поставянето на калории върху етикетите на храните и в менютата "не е сребърен куршум“, казват изследователи, които са анализирали най-добрите доказателства до момента за това колко ефективна може да бъде политиката.

Преглед на 25 проучвания върху етикетирането на калориите в редица страни установи малко намаление на калориите, които хората избират да ядат - еквивалентно на два бадема - но дори този скромен ефект може да помогне за предотвратяване на наддаване на тегло при възрастни с напредване на възрастта.

Новите правила за етикетиране на калориите влязоха в сила в Англия през 2022 г. като част от правителствените планове за насърчаване на хората да правят по-здравословен избор, пише BBC Health.

Ресторанти, кафенета и заведения за вкъщи с повече от 250 служители вече трябва да показват колко калории има в ястията в техните менюта.

За Имара, 27-годишен асистент по човешки ресурси от Бирмингам, промяната е положителна част от нейното пътуване за отслабване.

"Това означава, че успях да остана на правилния път, да остана в рамките на моя калориен дефицит и все пак да се насладя на хубава храна навън с приятели или със съпруга ми, и все пак да си прекарам добре и да не се притеснявам, че ще се отклоня.

"Понякога просто ям и не мисля за калориите“, казва тя.

"Но ако това е ден или седмица, в които искам да поддържам теглото си, тогава ще погледна калориите и ще видя дали това е нещо, което ще се вмести в моите цели.“

Имара казва, че калориите могат да й помогнат да се съсредоточи върху целите си за отслабване. 

Изследването разглежда проучвания за въздействието на етикетите за калории в супермаркети, ресторанти и други търговски обекти за храни в страни, включително Съединените щати, Обединеното кралство, Канада и Франция.

В едно 600-калорично ястие е установено средно намаление от 11 калории (или 1,8%) в храната, която хората са избрали и купили.

Старши автор д-р Гарет Холандс от Лондонския университетски колеж каза, че има "малък, но потенциално значим ефект върху избора на храна на хората“, но "не трябва да очакваме чудеса“.

Той каза, че етикетирането на калории "може да има полезна роля“ наред с други мерки, като данъци върху храните и напитките, маркетингови ограничения и преформулиране – карайки производителите да коригират рецептите за хранителни продукти, за да ги направят по-здравословни.

Д-р Наташа Кларк от университета Бат Спа, която започна проекта в университета в Кеймбридж, казва, че доказателствата са "солидни".

И тъй като етикетирането на калориите става все по-широко разпространено, ефектът може да има "значителен принос“ за общественото здраве.

"Токсичен начин да гледаш на храната“

Мили Голдсмит

Мили казва, че броенето на калории е причината за нейното хранително разстройство

Въпреки това, благотворителните организации казват, че политиката може да накара хората с хранителни разстройства да се чувстват по-тревожни относно храната, което може да предизвика рецидив.

27-годишната Мили Голдсмит, лайфстайл инфлуенсър от Лондон, се бори с анорексия нервоза и телесна дисморфия от 13 до 18-годишна възраст.

Тя казва, че броенето на калории е това, което е "подхранило“ нейното хранително разстройство.

"Наистина чувствам, че това просто засилва тези хранителни навици и го прави наистина токсичен начин да се гледа на храната.“

Въпреки че Мили се възстановява, тя описва постоянната битка между нейния "мозък за хранителни разстройства“ и "логическия мозък“ да не се фиксира върху калориите в храната си.

Прегледът признава "липса на данни“ за възможните вреди, включително въздействие върху психичното здраве, и авторите препоръчват бъдещи изследвания, за да се оцени това.

За да насърчи по-здравословното хранене, правителството вече обяви планове да забрани рекламите на нездравословна храна по телевизията и онлайн в Англия, заедно с етикетирането на калориите.

Това е част от по-широк план за справяне с високите нива на затлъстяване .







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Избори в САЩ
51-ото Народно събрание
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: