Пълнее ли се от динята?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:01 / 01.07.2024
2792
Динята е безспорно най-популярната дума през лятото - освежаващ и утоляващ жаждата плод, готов да ни помогне през най-горещите дни на годината.

Сладък и ароматен, нискокалоричен и богат на вода, този плод помага в борбата с излишното задържане на вода в организма, като ценна добавка на витамини и минерали и като противовъзпалително средство. Накратко, той е истинско лекарство за нашето здраве и за равновесието в организма ни.

Въпреки добре известните си свойства динята често се свързва с някои вярвания, които имат малко общо с истината. Може би много пъти сте чували, че се храносмила трудно или дори, че от нея се напълнява? Дойде време да изясните и разсеете тези митове и да се насладите на всички нейни ползи. По-долу ви представяме 4 мита за динята, на които вече не трябва да вярвате.

От динята се пълнее

Първият и може би най-известен мит е, че от нея се пълнее, но е справедливо да се каже, че тази информация няма научни основания.

Можем да предположим, че този мит може да бъде свързан с количеството захар, което динята съдържа. Поради тази причина е важно да не злоупотребявате с консумацията ѝ, точно както не трябва да злоупотребявате с никоя друга храна.

Трудно се смила

Динята се състои от 95% вода и ако този плод се консумира след хранене, може да ви засити по-бързо. Следователно идеята, че е трудна за храносмилане, не е свързана със самия плод, а с начина, по който го консумирате.

За да избегнете това неприятно усещане, по-добре е да се насладите на парче диня между храненията, а не веднага след него.

Динята без семки е ГМО

Може би се чудите защо някои сортове диня са без семки?Наистина ли е генетично модифицирана?

 

Липсата на семена при някои дини се дължи на явление, наречено "полиплоидия". Това явление може да бъде естествено или в резултат на генетична модификация, но то не е част от списъка на забранените в Европа ГМО продукти.

Диня, която има пукнатини или дупки в основата, е развалена

Това е още един фалшив мит, който се разпространява и няма нищо по-невярно от него.

Въпреки че причината за това явление не е ясна, някои експерти приемат, че става въпрос за проблем с непълно опрашване, поради което плодът започва да се развива необичайно. Но, освен естетическата красота, динята с дупки или пукнатини в пулпата си е напълно здравословна и вкусна.

Виж коментарите (0)

Още по темата (445):
05.07.2024 Съвет: Не консумирайте храни, които се разнасят по плажа в хладилни чанти
05.07.2024 Специалист: Пазете децата от обезводняване!
05.07.2024 Бъдете готови! Утре започва нова и дълга гореща вълна
05.07.2024 Наш сънародник показа касова бележка от гръцки плаж
05.07.2024 Палят чеверметата в Родопите
05.07.2024 Шофьорка: Такова нещо в разгара на лятото по АМ "Тракия" досега не бях
виждала
Още новини от Любопитни новини:
Щастието на Лора Георгиева си има цена и то висока
Преди беше един от най-красивите родни модели, а сега плаши с вид...
Много рок ще се лее на 80 км от Пловдив: Вижте какво ще ядат и пи...
Чували ли сте за "пътната хипноза"?
Днес 45 навършва футболистът, прекратил кариерата си заради ковар...
Днес става на 55: Тя е българска певица от турски произход и има ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).