Разликата между прасковите и нектарините
Летните месеци са истинско изобилие на всякакви плодове и зеленчуци! Разбира се, всички градинари се борят целогодишно, за да си гарантират успешна реколта през топлите месеци.
Надали има нещо, което да навява повече летни асоциации, от сочен резен диня или ароматна праскова! Днес ще обърнем внимание на втория плод и по-точно на разликата му с нектарините.
Каква е разликата между праскови и нектарини?
Започваме с очевидното, което "го знае всяко дете" - и прасковите, и нектарините са костилкови плодове. Често срещано погрешно схващане е, че нектарината е кръстоска между праскова и слива, но това не е вярно.
Нектарините са естествена мутация на прасковите. Двата плода са генетично идентични, с изключение на един ген, който прави кожата на нектарините гладка, за разлика от мъхестата кожа на прасковите.
Сезон
Прасковите и нектарините достигат пикова зрялост през юли и август. Може да ги намерите налични по-рано през лятото, а понякога дори и извън сезона, когато най-вероятно идват от Южна Америка.
Когато седят една до друга, прасковите и нектарините може да изглеждат сравними по размер. Но нектарините обикновено са една идея по-дребни от прасковите.
Аромат
Нектарините имат по-високо съдържание на захар, но и повече киселинност, което ги прави малко по-остри от сочните и сладки праскови.
Текстура
Прасковите, разбира се, имат мъхеста кожа, докато нектарините имат гладка. В сравнение с прасковите, нектарините са малко по-твърди и се съхраняват по-добре. Освен това, са по-подходящи за пайове и сладкиши, тъй като нямат толкова водно съдържание.
Хранителни вещества
Нектарините имат два пъти повече витамин А от прасковите и малко повече витамин С, припомня actualno.com.