ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Редът, в който ядем храните, е от съществено значение
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:44 / 18.06.2024Коментари (0)24022
©
В забързаното ни ежедневие въглехидратните закуски са се превърнали в навик за мнозина. Тестените и сладки храни са достъпни и лесни за консумация, дори и на крак, по път към работа. Но има една доста основателна причина да променим коренно отношението си към закуската.

Макар въглехидратите да не са лоши в своята същност, тъй като са основен източник на енергия и ни осигуряват фибри, полезни за храносмилането и балансираните нива на холестерол, те обикновено водят до покачване на кръвната захар, особено ако ги консумираме самостоятелно или в голямо количество.

Ако пиковете на глюкозата в кръвта ни се случват често, клетките ни спират да реагират на инсулина. Това е хормонът, който сигнализира на клетките да използват глюкозата като енергия. Когато това не се случва, означава, че най-вероятно имаме натрупване на захар в кръвта или инсулинова резистентност, пише lifestyle.bg.

Развитието на диабет тип 2 е значителен здравословен проблем в световен мащаб и затова учените правят различни проучвания, чрез които да дадат насоки за справяне със състоянието. Според здравните експерти всички, дори и тези в преддиабетно състояние, не е нужно да се откажат изцяло от въглехидратите. Но уточняват, че реда, в който ядем храните, е от съществено значение.

Те съветват винаги първо да ядем зеленчуците, защото по този начин се отчита по-малък скок в глюкозата след хранене. Този ефект се наблюдава и при хора с нормална кръвна захар и е от полза и за тях. Когато хапваме можем също така да комбинираме зеленчуците с протеин. Но важното в случая е да оставим въглехидратните храни за накрая.

Доказано е, че пиковете в глюкозата, които причиняват въглехидратите, когато ги ядем самостоятелно и в голяма количество, ни карат да чувстваме постоянен глад през целия ден. И тъй като най-често хапваме въглехидратни храни именно на закуска, е препоръчително да ги заместим със зеленчуци, включително в началото на деня.

Учените поясняват, че глюкозата в кръвта ни обикновено се повишава повече след закуска, а не толкова след обяд или вечеря, тъй като стомахът ни е останал празен през нощта. За да бъдем сити, енергични и да започнем деня си със стабилни нива на кръвната захар, за закуска можем да си приготвяме зеленчуков омлет например.

Но както подчертават здравните специалисти, спазването на последователността при консумиране на храните от различните групи не е абсолютната панацея. Този метод може да даде благоприятен ефект когато бъде комбиниран с други полезни ежедневни навици. Сред тях са бавното и осъзнато хранене, качественият сън и редовната физическа активност, пише Time.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
51-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Футбол - други
Зверство срещу 18-годишно момиче
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: