ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Ресторантите на един от най-известните в света шеф-готвачи са истински ад за персонала
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:59 / 25.05.2023Коментари (2)15451
©
Нурсет Гьокче изглежда като предопределен да се нареди сред онези свръхпопулярни шеф-готвачи, които всеки познава.

През 2017 г. той става известен като Salt Bae, след като се снима как ръси страстно пържола със сол. Следва моментална слава и разрастване на веригата му ресторанти, в които отскачат имена като Леонардо ди Капиро, Лео Меси, Дейвид Бекъм, Джей Балвин и Риана.

В заведенията си Гьокче сервира стекове, облепени целите в ядивно злато, бургери за над 100 долара и баклава, отново облепена със злато.

В кухните на Salt Bae и сред служителите му обаче положението далеч не е толкова лъскаво и розово.

Важно е да отбележим, че от един ресторант за стекове и бургери Гьокче успя да разшири бизнеса си до 22 заведения на три континента. И то изключително скъпи заведения, които му носят приходи от над 27 млн. долара годишно. Само ресторантът на турчина в Лондон изкарва около 9,2 млн. долара на година.

Изданието Insider успява да говори с девет бивши служители на Salt Bae, които разкриват, че може би истинската "Кухня на ада" не е при Гордън Рамзи или при шеф Виктор Ангелов, а в ресторантите на Гьокче.

Работниците описват ресторантьора като разглезен, влюбен в собствения си образ човек, който има нездрава любов към лукса и показността. Някои го представят и като тиранин, който е вманиачен по печалбите, но в същото време е болезнено свидлив, когато трябва да плаща за чуждия труд.

"Неговият свят е само слава и мемета в Instagram", заявява един от бившите служители на Гьокче.

Той разказва, че Salt Bae всъщност отдавна не готви в собствените си заведения и ги посещава, само за да се снима със звездните посетители и да позира пред камерите.

Друга бивша служителка на Гьокче от лондонския му ресторант споделя за Insider, че когато започнала да обмисля дали да приеме работата при него, колеги я предупредили да стои далеч от заведенията на турския готвач. Тя обаче си казала, че е свикнала да работи в стресова среда и приела.

Жената описва обстановката като "Игрите на глада" - никой от работниците не знае дали до края на деня няма да бъде ненадейно уволнен от Гьокче.

Допълва още, че Salt Bae има навика да наблюдава тайно готвачите и сервитьорите си и при най-малкия гаф да ги освобождава от работа. Една сервитьорка била уволнена на секундата, защото счупила чаша, а кандидат за салонен управител не бил нает, защото дошъл на интервюто с риза, която Гьокче не харесал.

Същата бивша служителка не крие, че турският ресторантьор ставал невероятно нервен и сприхав, когато заведението му е празно, например в следобедните "мъртви" часове.

Нурсет Гьокче успява да наложи и култура на сексизъм и пренебрежение към жените, третирайки ги като втора ръка хора и дискриминирайки ги по всевъзможни начини.

Това заявява друга бивша служителка на Salt Bae - барманка от ресторанта му в Ню Йорк. Тя обяснява, че докато мъжете сервитьори са длъжни да носят строги елегантни костюми, жените са принудени да са с разкопчани ризи и свръхкъси поли.

"Изглеждахме, сякаш отиваме на дискотека - разголени топове, къси поли, високи токчета", оплаква се барманката.

След като настоява пред мениджъра си да носи по-консервативна униформа - закопчана риза и дълъг панталон - тя е уволнена. Бившата служителка също така посочва, че не е рядкост жените в ресторантите на Гьокче да получават по-малко заплащане от мъжете, независимо, че вършат еднакво количество работа.

Всъщност тя не е единствената, която смята, че на работниците се заплащат несправедливо скромни заплати на фона на изключително скъпите менюта, които готвачът предлага, предаде TravelNews.

В момента срещу Гьокче се водят общо седем дела за уронване на авторитета, психически травми, дискриминация по полов признак и неетично отношение на работното място.

Кристи Ройтер, адвокатка на готвача, е категорична, че това са скалъпени обвинения. За Insider и британския Independent тя подчертава, че в не много далечното минало клиентът ѝ е печелил подобни дела и че в момента се повтарят вече оборени в съда клевети срещу Гьокче.

Ройтер казва още, че не е рядкост популярни шеф-готвачи и техните елитни ресторанти да стават обект на недоброжелатели и Salt Bae не прави изключение.

Един от бившите служители на Гьокче възразява като казва, че луксът в ресторантите на турчина е пълна заблуда.

"Всичко - от салфетките, през сервизите, до месото - е дяволски евтино", категоричен е той.


Още по темата: общо новини по темата: 7051
15.09.2024 »
07.06.2024 »
17.05.2024 »
05.04.2024 »
01.03.2024 »
29.02.2024 »
предишна страница [ 1/1176 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.05.2023 г.
0
 
 
И се казва НУСРЕТ ,а не НУрсет.
Aнонимен
на 26.05.2023 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (5408) 59%
Не (2943) 32%
Не мога да преценя (875) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: