Много едри речни кефали ловят майстори от водите на река Марица край Пловдив. Това е една от малкото риби, които не се притесняват от студа. В последните дни на януари и първите на февруари резултатите са впечатляващи. На въдиците се закачат екземплари по над 2 килограма. Разбира се, трябва и голям майсторлък.
Тайните на успеха издава пловдивският риболовец и доказан специалист в плувкаджийския риболов Стефан Илиев.
"Рязкото падане на температурите активизира трофейните риби по реките. Време е за кефали от тежка категория", споделя майсторът. Той опитва различни перпективни вирове по реката преди да установи къде се спотайват големите риби.
"Станах доста рано. Всичко беше замръзнало, нямаше вятър. Условията бяха перфектни за риболов. Грабнах набързо болонезата и тръгнах към реката. Първо прецених течението. Наложи се да сменя плувката с по-тежка, понеже водата се беше вдигнала. От 2 грама набързо минах на 4 грама, с дебела антена за по-голяма видимост. Това беше важно, понеже се налагаше далечно изтичане по течението", обяснява Илиев.
Той знае, че в този участък на реката се подвизават трофейни кефали и няма как да рискува с прекалено фини такъми. Използва повод от флуорокарбоново влакно с диаметър 0,14 мм и кука щ12. Рибарят издава, че най-важна е храната. Той слепва 2,5 кг бели червеи и малко количество мозайка (дребни камъчета) със специално за целта лепило. Целта е да се оформят тежки топки, които да падат на дъното на реката и течението да не ги отнася. От тях постепенно се отделят живи бели червеи и това примамва и настървява кефалите.
"Търсенето на трофейни кефали няма нищо общо с риболов на дребни и гъсти риби. След 3 часа постоянно подаване на червеи и много настояване дойде сефтето - солиден кефал 1,3 кг. Вече бях спокоен, че съм спасил капото, но и уверен, че ще има и още, и по-големи. Продължих регулярно да подхранвам и ги строих пред мен. Дистанцията беше около 40 метра, а рибите вземаха стръвно на десетина метра след захраненото петно. Към 14 часа вече имах 4 добри кефала, когато дойде и най-класната риба. Вадих я близо 15 минути, докато се поукроти и съумея да я вкарам в кепа. Този наистина беше огромен кефал с тегло 2,2 кг. Бях много щастлив, но и уморен от борбата", споделя майсторът. До края на излета той изважда още един кефал над двата килограма. Накрая снима видеоклип с освобождаването на рибите обратно.
"Това е труден, но сладък и запомнящ се риболов. Трофейните кефали не са лъжица за всяка уста", признава 31-годишният Стефан Илиев пред
"България Днес".