Рибари удариха кьоравото - хванаха 33-килограмов бял амур

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:24
895
Огромен 33-килограмов бял амур извадиха от язовир "Копринка". Майсторът рибар е Петьо Стоянов (43 г.) от Казанлък, който след дълъг престой край водоема и безкрайно търпение успява да улови звяра.

"Бивакували са със Самуил Пантев в местността Лешница, като въдиците са вкарани с лодка на предварително захранено място на голяма дистанция. Амурът е ударил на 18 септември рано сутринта. На въдицата е заложен тигров фъстък с повдигач "на косъм", разказват от НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България".

След задължителните снимки амурът е пуснат обратно във водата, като Стоянов разкрива, че така постъпва с всички хванати от него риби. Изминалото лято е едно от най-успешните за риболовната кариера на въдичаря от Казанлък - общо 38 шарана и 8 амура, като всичките са върнати обратно във водата. Освен 33-килограмовия бял амур Петьо може да се похвали и с още един едър екземпляр от същия вид, който заковал кантара на 30 килограма.

Белият амур е пренесен в България от Русия, като родината й са реките Амур и Усури в Далечния изток. Оттам поради изключително ценните си стопански качества и най-вече бързия темп на растеж рибата е изкуствено разселена в Европа и Америка. В България първите амури са внесени още през 1964 г.

Най-ценното стопанско качество на белия амур е това, че може да се използва за биологична борба с обрастването на язовири, езера, блата, напоителни и отводнителни канали, припомня "България Днес".

Месото му е бяло и вкусно, има удължено, заоблено тяло, покрито с едри люспи, подобни на тези на шарана. На пръв поглед белият амур силно напомня речния кефал.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Сано за Нели: Престани с тази измама, че си родена преди половин ...
В сезона на настинките - ето изпитаните рецепти за справяне
Тя успя! Свали цели 80 кг, но тревогите и проблемите не спират
Грозни реплики, обиди и бойкот в "Игри на волята" снощи, довечера...
Дългогодишен репортер в бТВ изненадващо сменя медията
Кейт Мидълтън с трогателна снимка след края на лечението си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).