С какво можем да заместим яйцата по време на пости?
Великденските пости започнаха и не малко са хората, които за първи или пореден път са решили да ги спазват. Най-трудното в това предизвикателство е да измислиш с какво да се храниш, за да не нарушиш правилата. Яйцата са един важен продукт, който е нужен за голяма част от рецептите, но най-вече за десертите. Те, обаче са забранени по време на пост.
Blagoevgrad24.bg ви предлага няколко идеи, които могат да заместят яйцето във вашата рецепта:
1 ч.л.чия + 4 ч.л.вода
Сместа се оставя да престои за 5 минути, за да се сгъсти. Може да се използва за печива или като основа за хрупкава панировка в комбинация с натрошен сухар. Лично аз не ползвам панирането като начин на готвене, освен в много редки случаи и то само в еърфрайер, а не в мазнина.
3 с.л.намачкан сладък картоф
Добавя влага в текстурата на печива като хлябове или кексове. Чудесен вариант за постни браунита.
3 с.л.брашно от нахут + 3 с.л.вода
След като се разбие добре, тази смес може да се използва за заместител на яйца в месни и зеленчукови кюфтета или бургери.
60 г копринено тофу
Разбито на крем, гладкото тофу може да се използва като заместител на яйца в миша маш, кишове и фритати
3 с.л.аквафаба, разбити на сняг
Водата, в която се вари нахут, се нарича аквафаба. Когато се разбие на сняг с миксер, може да се използва за заместител на айце във веганмайонеза, шоколадо мус, целувки и т.н.
3 с.л.намачкан банан
Колкото по зрял и мек е един банан, толкова по-подходящ е за целта. Намачканият банан е чудесен заместител на яйцето в палачинки.
1 с.л.сода за хляб + 1 с.л.ябълков оцет
Обикновено яйцата се добавят в кекс и подобни печива, за да ги надигнат и да придадат въздушност на текстурата. Подобен ефект може да се постигне и без яйца като се използва този заместител.
Идеите са от блога на Маги Пашова.