Само козунаци с "конци" са оригинални, останалите са ментета

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:35 / 03.04.2010
3684
Ще разберете, че сте си взели качествен козунак от магазина, едва след като го разчупите и видите, че има "конци", съветват производители.

Ако структурата му е гладка и се рони, значи е направен от миксове, тоест прахообразни вещества, заместващи натуралните продукти, коментира Мария Томова, главен технолог в една от големите фирми хлебопроизводители във Варна.

Препоръчителната цена на дребно за 400-450 гр. обикновен козунак, направен от натурални продукти, е 2-2,10 лв., ако е с пълнеж - 2,50-2,60 лв., заяви председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев. По думите му обаче не е изключено на пазара да се появят козунаци с този грамаж на срамната за производителя цена от 0,70-0,80 лв.

Цената на хлебното изделие обаче не винаги е гарант за качество. Оказва се например, че от четири козунака на различни производители, купени на приблизително една и съща цена, два се оказват направени от индустриални смеси.

Огромното предлагане би могло да затрудни гражданите в техния избор и затова Иво Бонев препоръчва да се доверите на производителя, когото познавате, независимо дали става въпрос за голяма фирма или за малката фурничка в квартала. Козунакът, който не съдържа консерванти пък, има трайност 3-4 дни при нормална температура от 18°C.

За докарването на хубав цвят на своите изделия някои производители си позволявали да влагат опасни и дори забранени добавки, предупредиха от бранша. Е121 и Е123 са абсолютно забранени, а в списъка на опасните влизат: Е103, Е105, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152 и Е155.

Козунакът е обреден хляб от обогатено тесто, в което има над 5% мазнина и повече захар. За първи път козунакът се появява у нас през 20-те години на миналия век. Самата дума има еквивалент в румънския език, но според някои козунакът идва от Русия. В различните държави този сладкиш е различен - в Ирландия е под формата на кръст, във Франция се покрива с шоколад и т. н.

Източник: БГНЕС


Виж коментарите (1)

Още по темата (51):
28.03.2012 Яйцата падат до 20 стотинки за Великден?
05.04.2010 Дълго великденско хоро извиха пловдивчани в парк „Белите брези”
05.04.2010 Нека „черупките” Ви останат винаги здрави
05.04.2010 Стотици съпроводиха чудотворната икона на Бачковския манастир
05.04.2010 Започва Светлата седмица
05.04.2010 Студентите от ВМРО-НИЕ организират борба с яйца
Още новини от Любопитни новини:
Манол Пейков: През целия си живот в Пловдив, с изключение на крат...
Идват 2 дни с много силни магнитни бури
Слави Трифонов: Ще кажа много неща, които не искам да казвам
Тайната падна, но съмнението остана, Ивонне разкри дълго пазена т...
Данъчeн експерт: Повечето стоки в "Тему" са под 150 евро, но няма...
61-годишна жена роди, кръстиха бебето Петър, таткото е на 65


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).