ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Само в България ли го имаме като ястие?
Автор: Десислава Томева 13:58 / 24.10.2024Коментари (1)3385
© Blagoevgrad24.bg
Тараторът е една от емблемите на българската кухня, но е време да го разглеждаме като нещо повече от "лятна супа“. Този уникален български специалитет съчетава свежестта на краставицата и богатството на българското кисело мляко в комбинация, която е не само вкусна, но и полезна.

Макар че тараторът е неизменна част от българската трапеза, той има свои аналози в други култури. В Близкия изток може да срещнем подобни ястия, например иранската "маст о’хияр“, която съчетава кисело мляко и краставица, поднесена често с мента и ядки.

Полезността на киселото мляко

Българското кисело мляко е признато по цял свят заради уникалните си здравословни качества. То е богато на пробиотици, които помагат за подобряване на чревната микрофлора и укрепване на имунната система. Това го прави идеален за поддържане на доброто здраве, особено при редовна консумация. Много хора не харесват вкуса на киселото мляко в чист вид, но в комбинацията с краставица и чесън в таратора, то се превръща в освежаващ и лесно усвояем продукт.

Краставицата — хидратираща и освежаваща

Краставицата, основна съставка на таратора, също има множество полезни свойства. Тя е изключително хидратираща, тъй като е съставена от около 95% вода. Това я прави идеална за поддържане на водния баланс на тялото, особено през горещите летни дни. В допълнение, краставиците съдържат витамини като витамин K и C, които подпомагат здравето на кожата и костите.

Тараторът често е асоцииран с лятото заради освежаващия си ефект, но не е честно да го ограничаваме само до този сезон. Неговата лека и питателна същност го прави идеален за всяко време на годината. През зимата, когато телата ни се нуждаят от подхранваща и балансирана храна, тараторът е отличен избор, който може да бъде поднесен и с по-топли ястия. Той не само утолява жаждата, но и предоставя ценни хранителни вещества.

Тараторът е много повече от лятно ястие — той е здравословен избор за всеки ден от годината. Със своята простота и полезни свойства, той е перфектното допълнение към всяко меню, независимо от сезона. Независимо дали го предпочитате в чистата му форма или с малки вариации, тараторът винаги остава любим и полезен.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Краставицата пълна с нитрати, в киселото мляко - няма мляко! За какъв здравословен избор говорите! Липсва истински стандарт на храните, както и контрол! Изтровиха и изпоразболяха народа некоректните фирмаджии и стоящата зад тях държава в лицето на "нашите богопомазани избраници"!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2015 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2024/2025
Близки издирват Димитър Малинов
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: