Сдружение "Изкуство днес" изпраща българския артист Коста Тонев в Грац, Австрия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:36 / 20.02.2006
1821
През януари 2006 Сдружение "Изкуство днес", Център за съвременно изкуство – Пловдив стартира нова резидентна програма за обмяна на артисти. Проектът се осъществява в сътрудничество с австрийската асоциация за съвременно изкуство „Ротор“ в Грац. Програмата е подкрепена от Австрийско посолство в България и Община Пловдив. По програмата участие ще вземат един български и един австрийски артист, които на обменни начала ще пребивават по 1 месец съответно в Грац и Пловдив. Целта на програмата е активизиране на връзките между артистите и артистичните общности, създаване на нови контакти и възможности за съвместни проекти.

През януари сдружение „Изкуство днес“ обяви набирането на кандидатури за българския участник в програмата. Бяха получени 12 кандидатури. От тях сдружението селектира 5 участници, които бяха предложени на австрийския партньор. Сред избраните бяха: Коста Тонев /Пловдив/, Весела Михайлова .Своге/, Светлана Мирчева /София/, Илия Ламбов /Пловдив/ и Нено Белчев /Варна/. Техните презентационни материали бяха изпратени в Грац и колегите от „Ротор“ избраха за победител в конкурса Коста Тонев. Той е поканен да пребивава в Грац в продължение на един месец – през месец март тази година. Покрити са неговите пътни разходи и му се отпуска стипендия от 700 евро. В края на престоя си художникът ще направи представяне на своята досегашна работа и проектите, в които е взел участие през последните няколко години.

Това не е първата резидентна програма за сдружение „Изкуство днес“. От 2004 до сега в Резидентната програма на сдружението, подкрепена от Швейцарска културна програма за България, са взели участие 2 български и 2 чуждестранни артисти. Една от целите на сдружение „Изкуство днес“ чрез подобни проекти е да популяризира най-новите идеи и форми в съвременното изкуство сред широката публика, да ситуира българското изкуство в съвременните културни процеси; да засилва обмена на know-how, опит и информация; да стимулира обмена на хора, артистични продукти и практики сред българските и чуждестранни артисти и експерти.

Сдружението подготвя подобна обменна програма и с Германия, която се очаква да стартира също тази година.


Коста Тонев е роден през 1980 в Пловдив, България. През 2004 завършва живопис в Националната художествена академия, София. 2001-2002 учи в Академията за изящни изкуства във Филаделфия, САЩ. От 2003 продължава образованието си в Академията за изящни изкуства във Виена. Има осъществени няколко самостоятелни изложби и взима участие в множество изложби в страната и чужбина.

Коста Тонев е най-младият участник във фестивала “Донумента 2005”, Германия, посветен през тази година изцяло на България. В продължение на един месец нашето изкуство и култура бяха в центъра на вниманието на публиката на Регенсбург, Бавария и гостите от цяла Германия. Програмата в рамките на “Донумента 2005” бе изключително богата и с амбицията да покаже най-доброто от съвременното изобразително изкуство, фотография, видео, документално и игрално кино, поезия и проза, музика, театър и танц. Участници в изложбата: Аделина Попнеделева, Ана Виленика, Венелин Шурелов, Петър Цанев, Коста Тонев, Ния Дечева, Красимир Добрев, Антон Терзиев, Калин Серахионов, Надежда Ляхова, Даниела Костова, Йоан Кирилов и др.

Коста Тонев е участвал и в проектите Play Sofia, в Кунстахале Виена, Австрия; изложба “Белград минало и настояще” в Галерия “Белград”, Белград, Сърбия и Черна гора; “Сега мога да виждам ясно”, Проект Krinzinger във Виена, Австиря; Проект “Рефлекции” в Център за съвременно изкуство – Пловдив, баня “Старинна”, Пловдив и др.

Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Комета приближава Земята
Мария Силвестър с мъка съобщи: Валето си замина
Турбофилмирана лесбийка: Скандал в "Островът на 100-те гривни"
Дяволският мост в Родопите – символ на конфликт между доброто и з...
Доскорошен кмет използва новия жокер в днешния "Стани богат", тръ...
Обърнете си внимание: Не се фокусираме, просто "скролваме", а тов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).