ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Шеф Николай Тихомиров: Можем да сервираме традиционни български ястия под формата на гурме
Автор: ИА Фокус 21:56 / 01.05.2023Коментари (0)4374
© Facebook
Можем да сервираме традиционни български ястия под формата на гурме. Това заяви в предаването "Животът на фокус" на Радио "Фокус" шеф Николай Тихомиров във връзка с гурме кухнята.

"Има ужасно много рецепти, които, за жалост, са трудни за вадене и популяризиране, защото ние живеем в т. нар. "ПостБалкантурист" епоха. Има грешни схващания и те са предимно в хората, които  гледат телевизия, но това е свързано с поставяне на един етикет на дума, който не е докрай прецизен. Оттам идва и объркването на повечето хора. Гурме може да е всяко нещо, дори един таратор. Въпросът е колко техника и любов вкарате в него", каза той.

Шеф Тихомиров сподели, че в момента кулинарията в страните от Близкия изток се развива с много бързи темпове. Тази пролет ресторанти в Бахрейн и Абу Даби са получили първите си звезди "Мишлен". 

"В държавите от Персийския залив има много западно влияние – те са бивши колонии. В момента, в който аз работех там, те започваха това гастро чудо, което сега се случва. В момента същата част от света избухва. Първите ресторанти със звезда "Мишлен" в Абу Даби и Бахрейн са от тази пролет. Каквото се случваше в Европа, се случваше до пандемията. Америка също в момента отстъпва", обясни той.

Той обясни и какви са особеностите на арабската кухня. 

"Основната разлика при тях, освен че не ядат свинско, те все още използват много подправки, защото има една тенденция колкото повече се придвижваш на запад, толкова по-безвкусна става храната. Те използват повече подправки", каза още кулинарният експерт.

По думите му арабската и западната кухня се различават по това, че втората е по-безвкусна заради липсата на подправки. 

"Колкото по-на запад отивате в Европа, толкова храната става по-"бленд" и по-безвкусна. Това е така, защото там битува митът за солта от вече 50-60 години. Тяхната медицина ги съветва да ядат малко сол, а това в един момент става никаква сол и това се отразява на крайния вкус", допълни шефът.

Надя БРАЙТ







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: