Шеф Петров скочи на "Мастършеф". В основата на гнева на готвача е неправилно отваряне на миди.
"Много ме озадачи в "Мастършеф" това, че хората отварят черни миди сурови - казва шеф Петров и добавя: Това за мен е направо подсъдимо! Първо, защото единствено стридите и понякога мидите сен жак се отварят сурови и никои други."
Според Петров черните миди са абсолютно забранени за обработка преди варене. Най-малкото защото са много твърди и при отварянето им може да се стигне до инциденти като порязване.
"Всеки един добър адвокат в света, когато види това предаване, може да го осъди. Нито един готвач в света не отваря черни миди сурови" - категоричен е шефът.
Топготвачът добавя, че мидата трябва да се сложи за секунди във вряла вода и след това тя сама се отваря. Според него няма логика да се отвори сурова мида, която след малко ще бъде сготвена.
"Има и още едно правило: Черна мида, която се глазира и не се отвори, се хвърля, защото е развалена. Отделно, когато се напъва, можеш да вкараш парче от черупката вътре, което дори не се усеща. Това парче може да ти влезе в червата и да ти направи големи проблеми."
Петров казва също, че показването на такива практики могат да накарат някого да се нарани вкъщи и когато се пореже с някоя мида, може да каже: "Ами аз гледах от "Мастършеф".
Според Петров подобни предавания трябва да наемат кулинарни консултанти, защото рано или късно някой ще ги осъди за нещо.
"Господа продуцентите е крайно време да започнат да мислят за това, с което се занимават. Цялата ни нация най-вече гледа телевизия и трябва да са много отговорни. Не хората, които са в предаването, а хората, които са ангажирани да го правят" - казва Петров.
От самото предаване отказаха да коментират думите на готвача.
Проверка на
"България Днес" в интернет установи, че черни миди често се отварят, преди да се готвят. По този начин например се готви в Англия. На много други места по света също черните миди първо се отварят и после се готвят. Всеки шеф си е шеф и сам си решава какво да прави. Ако все пак решите първо да отворите мидата, а после да я готвите, бъдете внимателни.