Човек може да се почувства преял дори само докато гледа как приготвят огромната калорийна бомба. Вместо месо на шиш са подредени доста на брой дебели шайби кафяв и бял шоколад. За да не се разтичат в жегите, са поставени в специална машина, която поддържа постоянна температура от 19 градуса.
Шоколадът се стърже със специален уред, но същата работа върши и обикновена белачка. Идеята е да се получат бели и кафяви стърготини, които се събират в картонена лопатка.
Основата, върху която се изсипват, е нещо средно между палачинка и гофрета. Тестената платка е сладка на вкус и доста по-дебела от традиционната палачинка. Рецептата за нея обаче се пази в тайна. За няколко секунди се изпича на метална плоча и докато е още гореща, върху нея се подрежда пълнежът.
С шприц отгоре се нанася обилно количество ванилов крем. Посипват се и карамелизирани кокосови стърготини. Към тях може да се добави и някакъв топинг по избор - карамел, горски плодове, ягода. По средата се поставя бишкота, а най-отгоре щедро се изсипват шоколадовите стърготини. Всичко това внимателно се увива с тестената платка.
Всъщност в оригиналната рецепта, която идва от Италия, в дебелата палачинка се слага само шоколад. Идеята е побългарена и по нашето Черноморие се приготвя, като се добавят и останалите продукти. Заради многото пълнеж го кръщават шоко дюнер.
Заради топлата палачинка, а и горещото време шоколадът буквално се разтича в устата. В комбинация с останалите съставки има наистина великолепен вкус. Само страстен почитател на сладкишите може да изяде наведнъж цялото това количество. Повечето хора успяват да се справят с него до половината и го прехвърлят на приятел или друг член на семейството. Не е задължително да се яде, докато е още топъл, въпреки че тогава е най-вкусен. Можете да си оставите част от него за по-късно, няма да загуби вкусовите си качества.
Източник: в. "24 часа"