Скалните градове в Кападокия са давали подслон

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
11:32 / 03.06.2024
2309
Кападокия ме обогати много и допринесе да разширя своя мироглед и кръгозор за Турция. Това каза пътешественикът и астролог Ивелина Рускова в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

Природата на района е много различна. "Няма нищо общо с тази в европейската част, която ние познаваме. Потапяш се в един наистина различен свят, който е изпълнен с един различен дух – турски", разказа пътешественикът.

Тя препоръча Кападокия да се посети през март-април или септември-октомври заради горещините.

Скалните градове в Кападокия са давали подслон на фригийци, перси, ранни християни, араби, селджуки, османски турци. Мястото е средище на духовна култура и на християнството. 

"Това, което ме впечатли наистина, е, че християните са се укривали по тези места. Малките църкви са вкопани в меките вулканични скали. Някои от тях датират още от V век. Начинът, по който те са изрисувани, показва различното време, в което са живели тези християни", разказа Ивелина Рускова.

Мистично и загадъчно – така определи тя Кападокия. Някои от жилищните помещения достигат до 18 етажа в дълбочина. Коридорите са тесни и ниски, а стаите – малки. Вентилационните шахти са изградени така, че да осигуряват свеж въздух на всички нива, обясни тя.

"Попаднахме в една къщичка на шест етажа, вкопани в скалата. Минахме през всички стаи – кухните, спалните, местата за съхранение на продукти, малки тераси. Много е интересно, че и животните са живеели заедно с хората в помещения, намиращи се в близост до жилищните", разказа Ивелина Рускова.

Скалният град е населяван до 80-те години на миналия век. През 80-те години турската държава извежда населението на Кападокия насилствено, за да направи района туристическа атракция.

Повечето забележителности на скалния град са съсредоточени около столицата Гьореме. Музеят на открито е вкаран в списъка на ЮНЕСКО.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Дъщерята на Наталия Симеонова ще се надпреварва в "Гласът на Бълг...
Фурията Денислава стана жури на конкурс за миски
В топ форма, ама не съвсем: Иван Христов обра точките на плажа
Учените забелязаха нещо на слънцето, което не са виждали от 23 го...
Нова снимка на Камелия показва колко е пораснал синът й
Миската Моника от "Игри на волята" се оказа изкусна готвачка 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).