ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Скъпо мезе за питието, носи и ползи за здравето | ||||||
| ||||||
Богат на хранителни вещества Шамфъстъкът е изключително хранителен и съдържа множество важни витамини и минерали. В 28 г (около 49 ядки) шамфъстък се съдържат приблизително 159 калории, 6 г протеини, 13 г мазнини (от които 90% са полезни ненаситени мазнини), 8 г въглехидрати и 3 г фибри. Освен това шамфъстъкът е богат на калий (6% от препоръчителния дневен прием), витамин B6 (25% от препоръчителния дневен прием) и тиамин (20% от препоръчителния дневен прием). Тези хранителни вещества са от съществено значение за поддържането на здравословен метаболизъм и нервна функция. Антиоксидантни свойства Шамфъстъкът е богат на антиоксиданти, които помагат за защита на клетките от увреждане от свободните радикали. Антиоксидантите в шамфъстъка включват витамин E, каротеноиди и полифеноли. Според проучвания шамфъстъкът съдържа повече антиоксиданти от повечето други ядки и семена. Антиоксидантите играят ключова роля в намаляването на възпалителните процеси в организма и могат да помогнат за превенцията на различни хронични заболявания. Подобрява здравето на сърцето Редовната консумация на шамфъстък може да помогне за подобряване на здравето на сърцето. Шамфъстъкът може да намали нивата на LDL (лошия) холестерол и да увеличи нивата на HDL (добрия) холестерол, пише puls.bg. Освен това шамфъстъкът подобрява функцията на кръвоносните съдове, което допринася за по-добра циркулация и понижава риска от сърдечно-съдови заболявания. При проучване се установява, че диета, обогатена с шамфъстък, може значително да подобри липидния профил и маркерите за сърдечно здраве. Помага за контролиране на теглото Въпреки че шамфъстъкът е висококалоричен, той може да бъде полезен при контролиране на теглото. Фибрите и протеините в шамфъстъка подпомагат усещането за ситост, което може да намали общия прием на калории. Проучвания показват, че тези, които консумират шамфъстък като закуска, приемат по-малко калории през деня. Шамфъстъкът изисква повече дъвчене, което забавя храненето и дава на тялото време да сигнализира, когато е сито. Подпомага управлението на кръвната захар Шамфъстъкът има нисък гликемичен индекс, което означава, че не причинява бързи скокове в нивата на кръвната захар. Това го прави подходяща закуска за хора с диабет или за тези, които искат да поддържат стабилни нива на кръвната захар. Някои изследвания показват, че включването на шамфъстък в диетата може да подобри гликемичния контрол и инсулиновата чувствителност. При консумация на шамфъстък като част от диетата, се отчита по-добър гликемичен контрол и по-ниски нива на инсулин. Подобрява здравето на очите Шамфъстъкът съдържа лутеин и зеаксантин, два каротеноида, които са от съществено значение за здравето на очите. Те се натрупват в ретината и помагат за защита срещу увреждане от синята светлина и оксидативен стрес, като по този начин намаляват риска от свързана с възрастта макулна дегенерация и катаракта. Редовната консумация на шамфъстък може да поддържа зрението и да предпазва от очни заболявания. Подобрява храносмилането Шамфъстъкът е богат на фибри, които са от съществено значение за здравословното храносмилане. Фибрите подпомагат здравословната чревна микрофлора, като стимулират растежа на полезни бактерии в червата. Те също така помагат за предотвратяване на запек и поддържат редовността на червата. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Синоптик: До минус 19 градуса този уикенд, ще натрупа сняг
13:04 / 21.11.2024
Предупредиха лошо собственика на лъскав черен "Мерцедес" в Пловдив
14:24 / 20.11.2024
Елитът на България се събра в НДК, Марта Вачкова с нов кавалер
08:35 / 21.11.2024
Жената, заснела трагедията: Виждаше се оголеният череп на Гунди
10:58 / 21.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета