ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Сланината не била вредна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:56 / 03.12.2015Коментари (5)6996
©
"Пие ракия, пуши цигари, яде сланина и не желае да има хранителни навици! Трябва ли други да му плащат скъпото лечение?!", възмути се преди ден премиерът Бойко Борисов на здравна конференцията. 

Че пиенето и пушенето са порок - спор в медицината няма. Но колко голям грях е да хапваш сланинка? 

"Стандарт" разговаря с диетолога и член на Eвропейската академия на науките по хранене доц. Светослав Ханджиев и проучванията на изследователите.

Българинът обича сланинка. Тя е чисто славянски продукт и традиционен деликатес, който слагаме на трапезата, щом застуди. Мнозина обаче я хапваме гузни, обсебени от мисълта колко вредна за здравето и талията ни е. Та нали в 100 грама от нея има цели 770 ккал! Оказва се обаче, че сланинката не само не е толкова вредна, а дори ще излезе полезна.

Разковничето, разбира се, и тук е в дозата. Диетолозите са категорични, че макар да е полезна, не трябва да похапваме повече от 30 г дневно. Доскоро битуваше мнението, че сланината е опасна за сърцето, повишава нивото на лошия холестерол. И съответно - опасността от хипертония, инфаркт и инсулт.

Днес обаче науката признава, че готвенето със свинска мас и консумирането на сурова сланина има своето съществено значение за снабдяването на организма ни с редица полезни витамини, минерали и полиненаситени мастни киселини.

Крехкият и блажен деликатес си е цяла витаминозна бомба, тъй като съдържа витамините А, В1, В2, В3, В6, В12, D и Е. Богата е и на минералите калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор и селен. Най-ценен е селенът, защото укрепва имунната система, има антиканцерогенно действие и почиства черния дроб. Сланината има ценни мастни киселини: полиненаситените алфа линоленова (омега 3) и линолова (омега 6), мононенаситената олеинова (омега 9), наситената палмитинова и др. 

Доказано е, че омега-3 мазнините в сланината спомагат за добрата работа на сърцето и мозъка.
Друга важна съставка е и арахидоновата киселина. Като съществен елемент на фосфолипидите, тя има решаваща роля за неутрализирането на тихите убийци - свободните радикали. На нея в голяма степен се дължи и способността за бързо възстановяване на организма след тежка физическа работа. 

Освен това тя ограничава отделянето на солна киселина в стомашно-чревния тракт, има съществена роля за покриването на лигавицата на стомаха със защитен слой, който я предпазва от повреди. Количеството на арахидонова киселина в сланината е цели 10 пъти по-голямо от това в кравето масло. Заради наличието на голямо количество лецитин, умерената консумация на тлъстият деликатес вдига и нивото на добрия холестерол и дори спомага за намаляването на лошия. 

Някои изследвания сочат, че сланината има роля и в профилактиката на някои видове тумори и извежда от организма тежки метали.

Смята се, че стимулира имунитета което е особено ценно по време на вирусните епидемии в зимните и пролетните месеци и повишава общия тонус на организма. Ако похапваме сланинката с чесън пък, ще изчистим кръвоносните ни съдове от натрупаните плаки. 

Важно условие обаче е да я сервираме винаги сурова. Защото, като я препечем, може да е по-вкусна, но при топлинна обработка губи ценните си качества и дори става вредна за метаболизма ни.

Според диетолога доц. Светослав Хаджиев обаче не бива да се успокояваме, че сланината е едва ли не панацея. Умерени количества от нея може да консумират само напълно здравите хора и работещите тежък физически труд, смята специалистът. Те могат да си позволят малко безсолна сланинка 2 пъти седмично. 

"Тя доставя мастни киселини и мастноразтворими витамини на организма ни, но трябва да се прави баланс между плюсовете и минусите й посочва доц. Ханджиев. Той е категоричен, че има заболявания и състояния, при които консумацията на сланината е абсолютно забранена. 

"Забранява се при всички състояния, свързани със заболявания на жлъчния мехур, жлъчнокаменната болест, повишен кръвен холестерол, затлъстяване и наднормено тегло. Тя е тлъст продукт с много калории, а при тези състояния организмът не трябва да има богат енергиен прием", подчертава диетологът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 03.12.2015 г.
0
 
 
ЛАПАЙТЕ ДЮНЕРИ-АЛАДИН- МАЗНИ ГНУСНИ.И ЩЕ ИМА ЗДРАВО ПОКОЛЕНИЕ.НА КУКОВО ЛЯТО.
+6
 
 
Сланината е едно от малкото натурални неща, които можем да консумираме в днешно време. По простата причина, че не могат да я фалшифицират и да я заменят с нещо друго. Затова е и толкова скъпа и почти не се продава. Не чух обаче, премиерът да споменава всичките онези боклуци и химии, които се слагат навсякъде в храните и причиняват какви ли не заболявания, включително и рак.От другата страна е и моралният въпрос - да упрекваш изстрадалия народ, че нямал култура на хранене и едва ли не вместо да яде сьомга набляга на сланината е най-малкото недалновидно. Но какво да се прави - колкото по-прост, толкова по-нагъл!
+5
 
 
Все още се робува на вредната теория за калориите. Вече изминаха 25 години от публикуваната книга на проф. Шаталова, в която тя безупречно показа абсурда за калориите изобщо. Действително в ограничено количество прясната сланина може да бъде полезна. За хора без нарушения в храносмилането, разбира се...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Зима 2024/2025 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Риск от чума по дребните преживни животни
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: