ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Сочена е за една от трите бели отрови, но от хилядолетия хората я консумират | ||||||
| ||||||
Нещо повече – съвременната хранителна индустрия експлоатира все повече захарта за придаването на приятен вкус на храни, за които дори и не подозираме, че е необходима употребата ѝ. Например захар се съдържа в почти всички пакетирани храни, дори картофките и салатите в МакДоналдс съдържат захар, което е една от причините за вредното влияние на т.нар. фаст фууд. Захарите са вид въглехидрати. Рафинираната захар представлява захароза, която състои от глюкоза и фруктоза – прости захари, намиращи се естествено в плодовете. Захароза и глюкоза се съдържат в малки количества и в някои зеленчуци като цвекло, моркови, грах. Човечеството употребява захар от хилядолетия. Още в средата на първото хилядолетие пр.н.е. индийците започнали да изваряват праха от сока на захарната тръстика. Полученият продукт в началото бил използван само като лекарство, но след време те започнали да подслаждат с него различни ястия. След няколко века плантации за захарна тръстика се появяват в Китай, а после и в Персия. В древността захарта била известна като индийска сол в Гърция. Култивираното цвекло се смята, че произхожда от Средиземноморските райони на Европа. Въпреки че се използва от много по-рано като зеленчук и фуражна култура, като източник на захар се използва само от последните 170 г. Европейците дълго време не са произвеждали захар, а вносната е била много скъпа. Едва през 1747 г немският химик Андреас Марграф открива, че кристална захар може да се получава от цвеклото. Наполеон прави революция в производството на захар, като поставя началото на интензивно производство на видове цвекло. По негова заповед са изградени инсталации за извличане на захар във Франция. Около средата на 19-ти век се развива масова индустрия в Германия и Франция, основана на цвекло с високо захарно съдържание и усъвършенствани техники за добив на захар. В самото начало захарта била луксозна храна като черния хайвер и се продавала само на елита на Европа. Не след дълго обаче тя била използван като бърз източник за енергия за работници в новия индустриализиран свят. Според някои учени хората обичат захарта, защото сладкият вкус ни напомня за майчиното мляко. Всички захари, които поглъщаме, се превръщат в глюкоза, за да може организмът ни да я преработи. Това е и причината всички млекопитаещи животни да обичат сладко, макар за повечето от тях то да е наистина вредно, пише gotvach.bg. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Драстично отслабналият Геро се оказа нежелан от телевизиите
14:51 / 24.11.2024
Ралица Паскалева: Предател си!
21:59 / 25.11.2024
"УниКредит Булбанк" предупреди клиентите си
14:08 / 25.11.2024
Нов хитов турски сериал завладява ефира
15:59 / 24.11.2024
Обявиха 1000 долара награда за намирането й!
08:27 / 25.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (5601) | 58% | |
Не (3083) | 32% | |
Не мога да преценя (905) | 9% |