ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Солта има срок на годност! Проверихте ли, важно е
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:43 / 07.09.2024Коментари (0)4853
©
СЗО е загрижена за връщане на йодния дефицит в Европа. Призовава за обогатяване с йод на растителните алтернативи на храните от животински произход и всички видове сол

Европа е изправена пред възраждане на йодния дефицит, предупреди Световната здравна организация.

Нарастващата популярност и достъпност на растителни алтернативи на ключови източници на йод като мляко, млечни продукти и риба допринася за постоянния и увеличен недостатъчен прием на йод в Европейския регион на СЗО, написаха в общия си доклад експертите на организацията и на Глобалната мрежа за йод.

Казано простичко, вегетарианството и веганството увеличават рисковете за недостиг на йод до степен, която буди тревога. Особено за жените по време на бременност и кърмене, които имат почти 2 пъти по-голяма нужда от микроелемента.

Като се има предвид промяната в диетичните модели днес, е необходимо да се осигури подходящо обогатяване с йод на алтернативното мляко и немлечните “млечни" продукти, казва д-р Гауден Галеа, стратегически съветник на СЗО за регион Европа по незаразните болести.

Много храни и добавки за животни са обогатени с йод за подобряване на здравето и добива на мляко. Но консумацията на млечни продукти намалява сред юношите и възрастните.

 

Йодният дефицит е водещата предотвратима причина за нарушения в развитието на мозъка и за умствено изоставане. Допринася значително и за риска от мъртво раждане и спонтанен аборт, увеличава детската смъртност. Фактор е за болести на щитовидната жлеза.

Тенденцията, която безпокои ендокринолозите, е на път да измести успехите на профилактиката през последните десетилетия с добавяне на йод в храни, защото йодът е неравномерно разпределен в почвата. В много региони заледявания, наводнения и ерозия са изчерпвали йода от повърхностните почви. В резултат на това по-големите количества от елемента се намират в океаните. Йодидните йони в морската вода се окисляват до елементарен йод, който се изпарява в атмосферата и се връща в почвата от дъжда, завършвайки кръговратния цикъл.

България е сред страните с относително бедни на йод почви. Когато земята е с дефицит на елемента, от това са засегнати и растенията, отглеждани в нея, включително основните зърнени култури, с които се изхранват хората и животните.

 

До старта на програмите за превенция е широко разпространено разрастването на щитовидната жлеза - така наречената гуша. Видим признак е изпъкването на жлезата. Йодният дефицит увеличава и честотата на предотвратимите нарушения като възли и хипертиреоидизъм. Според ендокриноложката проф. Русанка Ковачева сред по-младите българи възли се откриват при около 25%, а в късната възраст може да е засегнат всеки втори. За щастие, над 93% са доброкачествени.

Нелекуваната хормонална свръхпродукция на жлезата - хипертиреоидизъм, от своя страна повишава вероятността за аритмия, сърдечна недостатъчност, остеопороза. 

У нас, подобно на доста европейски държави, рискът от недостатъчен прием на йод с мляко и млечни храни е надграден и с модата ястията да се подправят с уж по-здравословни видове сол, които не са йодирани.

Към влиянието на промените в диетата и начина на живот се добавят и други капани за пропускане на йода.

Ако сте като повечето хора, не се замисляте за срока на годност на солта (натриев хлорид, NaCl). Убедени сте, че няма как да се “развали". Наред със сухите билки, пчелния мед, захарта и алкохола солта масово е смятана за вечно годна за ядене. Истината е, че за нито една от неразвалящите се храни това не е валидно напълно.

При солта претенцията за вечност е вярна само за нейодираната сол. Така че понятието за готварска, трапезна сол и сол за хранително-вкусовата промишленост покрива предимно солта с добавка на йод.

Йодирането на солта за хранителни нужди е въведено за първи път в Швейцария (през 1922 г.) и е успешна профилактика на дефицит и ендемична гушавост над 100 г. У нас йодирането на солта става задължително през 50-те години на миналия век, когато гушавостта, дължаща се на йоден дефицит, е 50 процента.

Йодираната сол оправдава името си до 1 г. от момента на пакетирането. Това е срокът ѝ на годност у нас. С времето йодът се изпарява и непрекъснато намалява. Така че има смисъл да се следи етикетът, иначе може да се лъжем, че приемаме йод.

Обаче е остаряло и вече напълно безсмислено правило да купуваме само сол в непрозрачна опаковка. Това имаше резон, когато солта се обрабатваше с калиев йодид. След като стандартът се промени и се използва по-устойчивият калиев йодат, не е нужно, обясни доц. Александър Шинков.

Според българските ендокринолози при обичайния начин на хранене и спазване на препоръчителните условия за съхранение консумацията на йодирана сол и храните, приготвени с нея, осигуряват на организма нужните количества от микроелемента.

Въпреки това проучвания сред застрашените групи показват, че около 1/3 от децата и бременните у нас имат някаква степен на недостиг на микроелемента.

В 24 държави в Европейския регион на СЗО с доброволно или никакво йодиране масово консумирани храни често се произвеждат с необогатена сол, установили експертите. Според тях храни, произведени или приготвени извън дома, като хляб, преработено месо или готови за консумация ястия сега са основните източници на сол в западната диета, съставляващи 70–80% от общото количество. Но скорошни пазарни проучвания са установили, че например само 9% от солта в преработените хранителни продукти в Германия и 34% в Швейцария е йодирана.

След публикуването на предишния доклад на СЗО за йодния дефицит в региона преди 15 г. станаха достъпни множество нови данни за йодния статус на населението на континента. Според авторите новият доклад е уникален - съчетава колосална информация, получена не само от научни публикации и метаанализи, но също и от достоверни данни от ветеринарната медицина и от хранителната промишленост, пише "24 часа".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Мачове на България за Купа "Дейвис"
Първият учебен ден
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: