Спец: Доброто шампанско се познава по мехурчетата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
16:10 / 30.12.2011
3194
Един от признаците, по които се познава доброто шампанско, е наличието на много мехурчета в пенливото вино, като те трябва да бъдат малки и еднакви по размер. Това каза Иван Янев, координатор на Българската асоциация на професионалните сомелиери в Пловдив. По думите му наличието на малко мехурчета е признак за това, че виното е старо и не е добро за консумация. Процесът, при който се образуват мехурчетата, се нарича требилаж, каза още Янев. 

За производство на шампанско се предпочитали белите сортове грозде, като то трябва да не е съвсем узряло и да не съдържа много захар. След като гроздето мине първата ферментация, бутилките, в които се поставя напитката, се оставят с гърлото надолу под наклон, като се въртят всеки ден и така се образуват мехурчета, поясни Иван Янев. Според него идеята на целия този процес е утайката да остане в дъното на гърлото на бутилката и когато то ще се бутилира, с рязко движение се маха тапата, за да излезе първата утайка.

По думите на Янев от няколко години в България се произвеждат качествени пенливи вина и не е нужно да се залага на чуждите марки. Цените на шампанското са различни, като в магазините те започват от 2-3 лева. На световния пазар се предлага и 15-литрова златна бутилка, която се продава за 100 000 долара. Според него има само няколко продадени бутилки от скъпото вино, като някои от купувачите са от Русия и САЩ. Шампанското може да се консумира и в комбинация с различни храни - морски дарове, телешко, пилешко месо и шоколад, каза още Иван Янев.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (4)

Още по темата (154):
27.02.2012 Отново свикват Кризисния щаб заради наводненията
31.01.2012 Демонтират 20-те коледни къщички пред Пощата
17.01.2012 400 лв. от благотворителна акция за онкоболните деца в Пловдив
06.01.2012 Арменците празнуват Коледа
05.01.2012 Тази вечер арменците посрещат Коледа
05.01.2012 Без бракувани храни около новогодишните празници
Още новини от Любопитни новини:
Практични съвети за шофирането в зимни условия
Виждала е Светия отец, но докъде ще стигне в играта?
Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?
Журналист: Такова нещо като агент Гунди няма
Веселин Маринов: Искам да върна времето назад, за да поправя греш...
Годеж в "Биг Брадър"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).