Един от признаците, по които се познава доброто шампанско, е наличието на много мехурчета в пенливото вино, като те трябва да бъдат малки и еднакви по размер. Това каза Иван Янев, координатор на Българската асоциация на професионалните сомелиери в Пловдив. По думите му наличието на малко мехурчета е признак за това, че виното е старо и не е добро за консумация. Процесът, при който се образуват мехурчетата, се нарича требилаж, каза още Янев.
За производство на шампанско се предпочитали белите сортове грозде, като то трябва да не е съвсем узряло и да не съдържа много захар. След като гроздето мине първата ферментация, бутилките, в които се поставя напитката, се оставят с гърлото надолу под наклон, като се въртят всеки ден и така се образуват мехурчета, поясни Иван Янев. Според него идеята на целия този процес е утайката да остане в дъното на гърлото на бутилката и когато то ще се бутилира, с рязко движение се маха тапата, за да излезе първата утайка.
По думите на Янев от няколко години в България се произвеждат качествени пенливи вина и не е нужно да се залага на чуждите марки. Цените на шампанското са различни, като в магазините те започват от 2-3 лева. На световния пазар се предлага и 15-литрова златна бутилка, която се продава за 100 000 долара. Според него има само няколко продадени бутилки от скъпото вино, като някои от купувачите са от Русия и САЩ. Шампанското може да се консумира и в комбинация с различни храни - морски дарове, телешко, пилешко месо и шоколад, каза още Иван Янев.
Източник: радио "Фокус"