Специалист каза как да похапваме сланина, за да е най-полезна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:07
1037
Много от нас обичат да ядат сланина. И някои хора със сигурност добавят чесън към продукта, съобщава д-р Елена Соломатина.

Но в същото време въпросът остава актуален: приемлива ли е такава комбинация? Ще навреди ли на здравето ви? Д-р Соломатина дава отговор на този въпрос и споделя как е правилно да се яде сланина, за да донесе максимална полза за здравето. 

Как е правилно да се яде сланина?

Специалистът казва следното: освен че тези два продукта осигуряват много приятно вкусово усещане, сланината и чесънът спомагат за по-ефективното изхвърляне на холестерола.

В допълнение, тези храни в комбинация имат добър ефект върху работата на сърцето и черния дроб и допринасят за появата на холеретичен ефект.

 

"Между другото, от древни времена нашите предци са използвали свинската мас като вид лекарство: лекували са заболявания, свързани с черния дроб, белите дробове, ставите, а също така са я използвали при зъбобол. Учените казват: ползата от свинската мас е, че съдържа много микроелементи, полезни за тялото. Ако сланината се яде заедно с лук, който е богат на полезни вещества, тогава можете по-ефективно да премахнете токсините от тялото и в същото време да укрепите имунната система", казва д-р Соломатина.

"Но този продукт трябва да се консумира без фанатизъм: не повече от 50 грама наведнъж. Важно: 4 часа преди и 4 часа след прием на сланина не трябва да се ядат други храни. Ако правите точно това, тогава сланината ще ви донесе максимална полза и на първо място ще има благоприятен ефект върху вашето здраве",казва специалистът.

Полезни свойства на сланината

Сланината е най-богатият източник на витамин D, хранително вещество, което повечето хора изпитват дефицит днес. Нивата му спадат сериозно през по-студените сезони, когато сме по-малко изложени на слънчева светлина. Това има пагубен ефект върху настроението, имунитета и благосъстоянието. Витамин D играе важна роля в растежа, функцията на нервната система, репродуктивното здраве и имунната функция. А високото му съдържание в организма намалява риска от развитие на рак, сърдечно-съдови и инфекциозни заболявания.

 

Холинът е друго важно хранително вещество, което не се намира в големи количества в други храни. Само 10 процента от населението получава достатъчно холин от диетата си. Според изследване на учени от университета в Аризона, това вещество намалява риска от сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер. Той също така помага за отстраняването на холестерола с ниска плътност от черния дроб, а неговият дефицит може да доведе до натрупване на мазнини. Холинът в сланината варира от 102 до 399 mg на чаша (200 гр), в зависимост от това от каква порода свине е произведена, пише actualno.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Никога не сте виждали Джулиана Гани по този начин
Известна в цял свят българка се сгоди
Нито ден без главоболие: Поредица от магнитни бури ни удря до час...
Какви са задължителните стъпки преди да сложим маратонките в пера...
Приказна погача за бебето на Тодор Неделев
Кралев от "Игри на волята" най-после си призна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).