Специалист обясни кои плодове и зеленчуци са най-витаминозни
Подменят се суровини, за да се промени крайният продукт. Това е недопустимо. Изискването към етикетиране трябва да стане с регламент от ЕС. Да не се пуска на пазара храна, която допуска здравословни компромиси. Това заяви Александър Йоцев, председател на Съюза на търговците на храни в сутрешния блок на БНТ.
Предпочитайте регионални и местни зеленчуци и плодове, препоръчват от световните организации. Плодовете и зеленчуците, произведени на 80 км от населеното ни място, са най-витаминозни и не са пръскани с толкова консерванти", каза още проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.
"Наблюдаваме една трайна тенденция за увеличаване на българското производство. И тази година тръгна много добре, но климатичните фактори донакъде пречат на процеса. Очакват се загуби по полето и намаляване на предлагането на българска стока. Въпреки лошото време има достатъчно количество предлагане. Няма криза на пазара, няма катаклизми. Спекулациите са невъзможни към момента", заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
"Розовият домат се продава на цена между 1,30 и 1,60 лева. При краставиците има леко оскъпяване в сравнение с миналата година. Миналата година беше много лоша за ябълката. Тази година се очаква добра реколта и равнището на цените на ябълката към момента са леко по-високи в сравнение с миналата година. Лошото време оказа влияние и върху прасковите и кайсиите. Задържа се равнището на цени, аналогични на миналата година."