Специално за хора, алергични към лактоза

Автор: Десислава Томева
Коментари (0)
09:31 / 06.02.2024
1757
Има много хора с непоносимост към лактозата. Лактозната непоносимост е храносмилателно разстройство, което все по-често се среща сред различни възрастови групи. 

Неспособността за смилане на лактозата се дължи на липсата на храносмилателен ензим, наречен лактаза. Той се секретира е тънките черва, където се случва абсорбцията на лактозата.

Лактозата се съдържа в природни и промишлени продукти. Сред първите са кравето, козето и овчето мляко. В промишлените продукти тя се открива под формата на консерванти в маргарини, студени меса, сладолед, колбаси, пастет, сосове, обогатени зърнени храни и др. Лактозата присъства в много храни, затова бъдете особено внимателни, когато избирате менюто си.

Хората, страдащи от лактозна непоносимост не могат да пият краве мляко и прибягват до алтернативните такива. Кутия бадемово или кокосово мляко в магазина струва най-малко шест лева.

Предлагаме Ви да си направите домашно бадемово мляко и то на половин цена.

Необходими продукти

– 100 грама сурови бадеми

– 1 литър вода

– Щипка сол

По желание: ванилия, мед или подсладител

Начин а приготвяве

Накисвате бадемите във вода за 24 часа. Оцеждате, добавяте щипка сол и 1 литър вода на стайна температура. Пасирате. Прецеждате и се наслаждавате на чисто бадемово мляко.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Ралица Паскалева: Предател си!
"Обичам те, братко": Зейн почете паметта на Лиъм Пейн с емоционал...
Доц. д-р Лъчезар Лозанов: Част от пациентите с преддиабет имат но...
Любима актриса от "Островът на обречените" и "Клюкарката" празнув...
Ще почувстваме неразположения тези дни
Соня Васи за дъщеря си: Има й нещо на мозъка, което трябва да се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).