ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Спират Big Brother 2
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:46 / 30.09.2005Коментари (38)20638
©
Скоро зрителите на Нова ТВ може да нямат възможност да следят интригите около хубавата Елена.
Международен скандал предизвика Нова телевизия с второто си издание "Биг брадър". Риалити шоуто се оказва пиратско, незаконно, защото марката е собственост на вестникарския издател Георги Илиев. Регистрацията е направена в Патентното ведомство на Република България под №52547 от 1 септември 2005 г. Председателят на съвета на директорите на НТв Силвия Зурлева е отказала да обезщети собственика на марката "Големият брат" и да получи неговото съгласие за използването й от Нова телевизия, с което електронната медия върши противозаконна дейност. За тази нередност предупредиха още миналата година журналистките от в "24 часа" Паола Хюсеин и Ганета Сагова.

На 19 септември 2003 г. известните представители по индустриална собственост братята Емил и Самуил Бенатови подават в Патентното ведомство заявка за регистриране на марка "Големият брат" на името на Георги Илиев. Марката трябва да важи за 11 класа дейности, в това число и за развлекателни предавания. "Имам намерение да правя тв шоу и вестник- заяви тогава Илиев.- След старта на предаването по Нова очаквах, че собствениците на марката - американци ли са, холандци ли са, ще ме потърсят".

Оказва се, че холандската компания Endemol Niderland BV, която е измислила продукцията, е подала чрез представителя по индустриална собственост Румяна Брестничка с 4 месеца по-късно от Георги Илиев своя заявка за марка "Големия брат" /за развлекателни услуги/- на 20 януари 2004 г.

СПОРЕД ПАТЕНТНОТО ПРАВО ПЪРВИЯТ ПО РЕД Е ПРЪВ И ПО ПРАВО!

Силвия Зурлева обясни, че фирмата "Ендемол интернешънъл", която е лицензодател на НТв, е регистрирала търговската марка- име, цвят, букви, още през октомври 2001 г. за целия свят. Включена е и България по силата на Мадридската спогодба за международната регистрация на марките." Според същата спогодба обаче, подписана от България, за да важи марката на територията на дадена страна, трябва да се направи проверка дали вече такава марка не е регистрирана. А регистрацията е факт! Безспорен!

Сега собственикът на "Големия брат" г-н Илиев е принуден да сезира за кражбата на Нова телевизия холандското посолство, гръцкото посолство, както и да ангажира международни патентни адвокати, които да съдят виновните лица за незаконната дейност, която извършва една национална електронна медия.

Нещо повече, скандалът ще се разжари допълнително, защото междувременно се оказва, че Патентното ведомство е регистрирало марка "Big Brother" и на Нова телевизия въпреки предходната регистрация на марката от Георги Илиев. С което казусът се превръща в криминален. Това означава, че някой от Патентното ведомство е получил подкуп, най-вероятно. Затова Георги Илиев чрез представителя си Емил Бенатов е подал по Патентното ведомство искане за заличаване на тази регистрация на основание чл. 42 /1/ т.4 във връзка с чл. 26 и чл. 12 /1/ т.2 от ЗМГО. Сезирана е и Софийската градска прокуратура, която трябва да разследва как се вършат подобни престъпления и кой раздава рушвети под масата за регистриране на марка при положение, че има вече такава!

Още миналата година представителят по индустриална собсдтвеност Илияна Мухибян заяви по повод опита на Нова телевизия да използва марката без изричното съгласие на нейния притежател г-н Илиев: "Съжалявам, че така се развиха нещата, сега ще си имат много сериозни проблеми, но това беше тяхното решение". Г-жа Мухибян е искала още през 2002 г. фирмата "ПАССОА 2000" да регистрира комбинирана марка "Big brother" /заедно със знака/, ала заявката е била оттеглена, защото Endemol Niderland е желаела централата да държи марката. Само че е закъсняла с подаването на искането за регистрация 4 месеца след Георги Илиев! ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ПО-КЪСНО!

Холандците имат само теоретичен шанс да си върнат марката - ако докажат, че тя е била общоизвестна на територията на България. "Общоизвестността трябва да се докаже пред комисия в Патентното ведомство, която има критерии за това, или в съда"- казва представителят по индустриална собственост Самуил Бенатов. Според него при подаването на искането за регистрация на марката през 2003 г. на името на Георги Илиев тя не е била общонационално известна. Малцина са били чували за нея. И то главно от кабелните телевизии и от интернет, които към онзи момент са били с незначително влияние в обществото тук, на Балканите.

Сега и Нова телевизия, и нейните гръцки собственици, както и холандските организатори на "Биг брадър" от "Ендемол" ще трябва да се червят при отговорите си "защо използват словосъчетанието BIG BROTHER, което е дословен превод на по-ранната марка Големия брат и така се получава идентичност и сходство за стоките и услугите в общите и за двете регистрации класове 9, 16 и 41, поради което е налице възможността за объркване на потребителите." Казано на езика на обикновените хора, една национална телевизия краде една частна собственост в ерата на демокрацията, погазвайки Конституцията и то в навечерието на влизането ни в Европейския съюз! Информацията е на Erogance.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Star
на 15.10.2005 г.
0
 
 
DAno da sprat taq pomiq...kade e istinskiq BIG BROTHER?Tova tuka e izmitta na BG...osobeno "hubata" Elena...ima izklu4eniq razbira se...no te sa malko!!!!Spiray te q taq izlagaciq!!!!
Aнонимен
на 07.10.2005 г.
0
 
 
Абе EVO само неграмотници като тебе гледат BIG BROTHER!!! гледаме се пише заедно. Вземи да научиш малко български вместо да гледаш BB-та и XXL-та и други дву- и трибуквени абревиатури.
Aнонимен
на 07.10.2005 г.
0
 
 
При положение че има нещо вярно в написаното по-горе значи тоя дето има претенции за търговската марка ще трябва да плати на собсвениците/организаторите на тв шоуто защото му правят реклама в най-гледаното време. Като се вземе сумарното време на шоуто и рекламите му и се умножи по сумата за реклама за минута от най-гледаното време ще се види колко дължи.
natural_guy
на 06.10.2005 г.
0
 
 
Ei bogu dano da go sprat tva selsko predavane.Ne se turpi ve4e.
malkia
на 05.10.2005 г.
0
 
 
Абе попаднах случайно тука. Според статията:патенското ведомсво е трябвало първо да провери дали същесвува името в международен план и после да го дава на някого.Тъй че нещо ми се вижда безмислено да се коментира.В България винаги е имало разни малоумници,които не си вършат работата.Смях,пак сеир! :)
bumbumbam
на 03.10.2005 г.
0
 
 
Spored men Big Brother 2 trqq se prekruste na Big Brother Na Selo!!!
MACETO_MEL
на 02.10.2005 г.
0
 
 
Az se draznq 4e razvaliha big brother taka a otnosno tazi statiq nqmam negativni misli,za6toto ne znaq ni6to i s nikakvi podrobnosti.
M_a_V_e_R_i_C
на 02.10.2005 г.
0
 
 
Mnoooo ubito ii smotano shou ;] Izgrejda ekipyt na BigBrother e podbral mnogo smotani hora za tova shoul. BB1 beshe super zashtoto imashe intriga i poveche interes ot strana na zritelite ;] aa BB2 ee bahti POMIQTA ;]
НЕРОН
на 02.10.2005 г.
0
 
 
Не че го гледам. Обаче в тази статия има една глупост. Чисто и просто в българия марката е регистрирана 2003 за първи път. А още 2001 тя е регистрирана от холандците за цял свята. Поне така пише в статията, защото имало някаква спогодба по която е регистрирана марката и тази спогодба важала и за БГ. Ами тогава значи холандците са си я регистрирали първи, защото 2001 никой е нямал намерение да регистрира такава марка в БГ. Така че тази статия е малко недописана и необмислена. А иначе за ВВ2, на който му харесва да го гледа. Има 40 канала и нагоре. На мене като не ми харесва просто превключвам канала. Така че не виждам какъв ви е проблема
НЕРОН
на 02.10.2005 г.
0
 
 
Не че го гледам. Обаче в тази статия има една глупост. Чисто и просто в българия марката е регистрирана 2003 за първи път. А още 2001 тя е регистрирана от холандците за цял свята. Поне така пише в статията, защото имало някаква спогодба по която е регистрирана марката и тази спогодба важала и за БГ. Ами тогава значи холандците са си я регистрирали първи, защото 2001 никой е нямал намерение да регистрира такава марка в БГ. Така че тази статия е малко недописана и необмислена. А иначе за ВВ2, на който му харесва да го гледа. Има 40 канала и нагоре. На мене като не ми харесва просто превключвам канала. Така че не виждам какъв ви е проблема
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Борба за влияние в Близкия Изток
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: