Странни облаци в небето

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:51 / 05.01.2024
1250
Напоследък станахме свидетели на облаци приличащи визуално на  вълни. Мнозина ни изпратиха снимки и ни попитаха, какво представляват и дали са дело на конспиративни теории или ХАРРП? 

Тези облаци са известни с името "Келвин-Хелмхолц облаци" и се образуват между два слоя с различна плътност, движейки се с различни скорости. Получават се когато например  топъл, по-лек въздушен слой е разположен над по-студен, с по-голяма плътност слой и съществува завъртане на вятъра с височина, обясняват от Meteo Balkans. 

Явлението е изследвано през XIX век от физиците Келвин и Херман фон Хелмхолц, на когото са кръстени. Те установяват, че разликата в скоростите на двата флуида предизвиква напречни турбулентни движения в контактната зона между тях. Неустойчивостта на Келвин – Хелмхолц се наблюдава при динамиката на атмосферата и океаните, при поведението на плазмата и други.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Без еквивалент! Джокович запя "Луда по тебе", стана да танцува и ...
Земеделец си тръгна със само 500 лева от "Стани богат". Ники Кънч...
Колорит, адреналин и спиращи дъха "Игри на волята"
Не й личи, че е раждала преди само 6 месеца
Една звезда на 72: Той е боксьор, но печели куп награди като акть...
Сашо Кадиев се събра с бившата си жена


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).