Със Свети Симеон идва църковната и земеделската Нова година

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:25 / 01.09.2007
1387
Православната църква отбелязва началото на новата година. В много краища на традиционно земеделска България за начало на новата година смятали Симеоновден - 1 септември, когато започват есенната оран и сеитба.

Народните обичаи повеляват сутринта жените да замесят пшенично тесто и да направят питки, с които захранват ритуално воловете и биволите, с които ще се оре. Приготвят се и малки кравайчета, които се нанизват на рогата им.

Християнският празник в чест на св. Симеон Стълпник е известен сред българите още като "Симеон орач" и "Нова земеделска година", тъй като отбелязва началото на есенната оран и сеитба. Според житието преподобният Симеон Стълпник е роден през 357 г. в Мала Азия в семейство на бедни благочестиви християни.

На осемнадесетгодишна възраст той постъпил в манастир и не след дълго се усамотил в една трудно достъпна планинска пещера. Заживял като пустинник и се отдал на пост и молитви. Благ и смирен, Симеон искал да се изолира напълно от хорските очи и си построил каменна кула, висока 40 лакти. Заживял на върха й в тясна килия и затова бил наречен Стълпник. Там починал на 103-годишна възраст. Църквата празнува 1 септември и в памет на неговата майка св. Марта. Информацията е на радио Пловдив.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Недялко Йорданов за Тодор Колев: Не искам и не смея да отида да в...
Есенните плодове и зеленчуци влияят и на настроението ни
Крум Савов проговори за закриването на телевизия "7/8" и Слави Тр...
При проблеми с кръвното, ето каква трябва да е закуската
Страшен инцидент в "Игри на волята" едва не завърши с голяма траг...
Ана Пападопулу партнира на Пенко Господинов в новия сериал "Трево...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).