Същността на "късото готвене" – разковничето е в тенджерата

Автор: Десислава Томева
Коментари (1)
22:02 / 16.11.2024
450
Съществува един стар, но ефективен начин за приготвяне на храна, който не само че запазва вкуса на ястието, но и спестява значителни количества енергия. Готвенето в съдове с дебело дъно, като тенджери и тигани с тежка основа, може да бъде вашето ново оръжие в кухнята. Въпросът не е само в качеството на ястието, а и в това как да намалите разходите за електричество или газ.

Дебелото дъно на съдовете има уникалната способност да съхранява топлината за по-дълго време, което е същността на "късото готвене". При този метод, когато веднъж сте достигнали нужната температура на готвене, можете да изключите котлона и да оставите храната да се готви на топлината, която съдът вече е запазил. Това е особено полезно за ястия, които трябва да се готвят на бавен огън или за приготвяне на ястия с по-дълго време за готвене като супи, яхнии и печива.

Какви са ползите?

Спестяване на енергия - Въпреки че съдовете с дебело дъно могат да бъдат по-скъпи, те са значително по-ефективни в използването на топлината. Щом веднъж са се загрели, те продължават да "печат топлина" дори когато котлона е изключен. Така може да се постигне същото качество на готвене с по-малко енергийни разходи.

По-добро качество на храната - Тези съдове предлагат по-равномерно разпределение на топлината, което намалява вероятността ястието да изгори или да се приготви неравномерно. Природата на тези съдове осигурява и по-добро задържане на влагата, което прави месото и зеленчуците по-сочни и вкусни.

Дълготрайност - Качествените съдове с дебело дъно са много по-издръжливи от стандартните, и ако са правилно използвани, ще ви служат в продължение на години. Ето защо "евтиното излиза скъпо", защото инвестицията в качествени съдове значително намалява необходимостта от чести подмени.

И тук идва същественият въпрос - как да сме сигурни, че си купуваме правилната тенджера, тиган или тава?

– Тегло - Няма как да не забележите разликата в тежестта между обикновените тенджери и тези с дебело дъно. Тенджера с дебело дъно обикновено е много по-тежка и има по-дебела основа.

– Материали - Най-често използваните материали за тези съдове са неръждаема стомана, чугун и алуминий с анодизирано покритие. Те не само че запазват топлината, но и гарантират дълготрайност и безопасност за здравето.

– Покритие - Ако съдът е с незалепващо покритие или има външно специално защитно покритие, това също е знак за качество. Тези допълнителни слоеве увеличават топлинната ефективност и намаляват вероятността за приготвяне на изгоряло ястие.

И не на последно място – как да спестим още повече?

Плътно затворени капаци – За да запазите топлината още по-дълго, уверете се, че използвате съдове с добре прилепващи капаци. Това допълнително увеличава ефективността на готвенето и спестява време и енергия.

Използвайте остатъчната топлина – Ако готвите нещо по-простичко като ориз или паста, след като изключите котлона, просто оставете ястието в съда и го покрийте с капак. Остатъчната топлина ще свърши работата вместо вас.

В заключение можем да кажем – Да, цената на тези съдове е по-висока, но с времето ще се убедите, че "евтиното" не винаги е и най-изгодно.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Най-злият човек на планетата се оказа голям фен на Джокера
Азис: Обичам у дома да ходя по гащи, рошав и с мръсни очила, не с...
Инфекционист: По 30 грама от това на ден запълва дефицита на магн...
Духалките са "енергиен вампир", имат си тънкости обаче
То може да ви помогне много
Зрители посочиха кой напуска "Биг Брадър" довечера


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).