Световна звезда на 56: Играе баскетбол, учи журналистика и е спечелил куп награди като актьор

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
14:56
923
Хю Джакман празнува рожден ден днес, научи Sofia24.bg. Той е роден на 12 октомври 1968 г. в Сидни. Джакман е театрален и филмов актьор и продуцент. Носител е на награди "Сатурн“, "Еми“, "Златен глобус“, две награди "Тони“ и две награди "Сателит“. Номиниран е за "Оскар“ и БАФТА.

Освен актьор във филми, Джакман е и добър певец и танцьор с многобройни роли в мюзикъли. През 2004 печели Награда Тони за "най-добра мъжка роля“ в мюзикъла "Момчето от страната Оз“. Известен е преди всичко с ролята си на Върколака в поредицата "Х-Мен“. През 2008 е определен от списание "Пийпъл" (People) за "Най-секси жив мъж в света“. 

Родителите му са английски емигранти, а той е най-малкото от 4 деца. Когато е на 8 години, родителите му се развеждат и майка му се връща в Англия. Всички деца остават да живеят с бащата в Австралия. Като ученик Джакман се занимава активно с баскетбол и даже е капитан на училищния отбор. 

По-късно учи журналистика в Университета в Сидни и се дипломира като бакалавър; междувременно решава, че предпочита да се посвети на театъра и през 1991 г. се записва на театрални курсове. Джакман дебютира в телевизията в австралийския сериал "Корели“ през 1994 година. 

На снимките на сериала се запознава и с бъдещата си съпруга - Дебора-Лий Фърнес. Следващите 4 години Джакман играе в различни мюзикъли ("Сънсет булевард“, "Красавицата и звяра“ и "Оклахома“) на сцените в Сидни и Лондон.

През 2000 е избран от Брайън Сингър за ролята на Върколака във фантастичния филм Х-мен. Приема я, въпреки че жена му отначало е против и се прочува с изпълнението си, като световна звезда. Впоследствие участва и в ред продължения, в рамките на същия франчайз. Х-мен Началото: Върколак, 4-тия филм от поредицата за Х-мен излиза през 2009 г. и освен изпълнител на главната роля, Джакман е и негов продуцент. Сред последните филми от тази поредица, в които се снима, е "X-Мен: Апокалипсис"(2016).

През 2001 е поканен да участва, заедно с Мег Райън в романтичната комедия "Кейт и Леополд“. За ролята на чаровния аристократ Леополд, той е номиниран за наградата "Златен глобус". Същата година се снима и във филма "Парола: Риба меч", където си партнира с Джон Траволта.

След кратък период на изяви в на мюзикълите, Джакман се завръща на големия екран през 2003 г. с "Х-мен 2" и "Ван Хелсинг". През 2006 г. играе в "Престиж“ и "Х-мен 3“. През 2008 участва в суперпродукцията "Австралия“ с Никол Кидман - действието се развива, в годините на Втората Световна война и засяга нападенията на японците над континента, както и проблемите на местни жители и на тамошните фермери-говедовъди.

Получава много номинации и награда "Златен глобус" за ролята си на Жан Валжан, в драмата "Клетниците" по едноименния роман на Виктор Юго. Участва с камео във фентъзи-филма "Нощ в музея: Тайната на гробницата" и третата част от поредицата "Нощ в музея", където е осмян от "оживелия" легендарен рицар Ланселот за "странното си име", което той не разбира добре и решава, че е Хюдж Акман.

Професионален клоун - като такъв е работил известно време, преди да потръгне актьорската му кариера. Мач на Световната федерация по кеч - в такъв е участвал Хю Джакман. Фен е на Джордж Клуни. 

С Дебора-Лий Фърнес се женят през 1996 г. Двамата обявиха раздялата си през 2023 г. Хю Джакман има две деца. Актьорът е успял да се пребори с коварното заболяване - рак на кожата през 2013 година.

Виж коментарите (0)

Още по темата (2378):
12.10.2024 Цветелина Янева нагорещи мрежата със сексапил
12.10.2024 Новата водеща на "Преди обед" водила дълга борба с депресията
12.10.2024 Представиха филма за Гунди на бляскава церемония: Благодарим за енергията, Пловдив!
12.10.2024 Първите номинирани в "Биг Брадър" са известни, изненадата е голяма
12.10.2024 В България посрещнаха Никос Вертис с шотове със златна текила
12.10.2024 Културистката Наталия отпадна от "Игри на волята"
Още новини от Любопитни новини:
Представиха филма за Гунди на бляскава церемония: Благодарим за ...
Първите номинирани в "Биг Брадър" са известни, изненадата е голям...
В България посрещнаха Никос Вертис с шотове със златна текила
Културистката Наталия отпадна от "Игри на волята"
Трагедията е голяма: Родна фолк певица погреба малката си племенн...
Известен певец почина след изстрел в главата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).